Geschreven door:
willeke-kruithof
Willeke Kruithof, dr.
Revalidatiearts

Samenvatting van het artikel

  • Fasciculaties zijn kleine, spiertrillingen onder de huid en ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg.
  • Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten.
  • Bij ALS ontstaan fasciculaties vaak niet alleen in de kuiten, maar ook in andere spieren van bijvoorbeeld armen, romp, tong.
  • Er zijn geen medicijnen die fasciculaties kunnen voorkomen of behandelen.

Fasciculaties zijn kleine, spiertrillingen onder de huid. Ze worden ook wel beschreven als wormpjes onder de huid. Het hebben van fasciculaties wil niet zeggen dat iemand ALS heeft. 

Fasciculaties (kleine spiertrekkingen) ontstaan door een ontregeling van zenuwcellen in het ruggenmerg. Ongeveer een derde van de Nederlanders heeft fasciculaties, meestal in de kuitspieren, deze ontstaan vaak na intensief sporten. Dit is een onschuldig verschijnsel. Daarnaast kunnen fasciculaties ook voorkomen in het gehele lichaam bij het benigne spierkramp-fasciculatie syndroom.

Fasciculaties bij ALS

Bij ALS ontstaan fasciculaties vaak niet alleen in de kuiten, maar ook in andere spieren van bijvoorbeeld armen, romp, tong. Deze fasciculaties kunnen hinderlijk zijn, omdat iemand continu voelt dat de spieren in beweging zijn. Soms gaat het slapen hierdoor ook minder goed.

Het hebben van fasciculaties is niet voorspellend voor het verloop van de ziekte. Als een iemand met ALS bijvoorbeeld fasciculaties in de arm krijgt, is het onbekend of en wanneer daar ook krachtsverlies optreedt.

Behandeling

Sommige mensen met ALS merken dat de fasciculaties erger zijn als er grotere fysieke inspanning is geweest. Het kan helpen om de fysieke inspanning te minderen of anders verdelen kan dan helpen.

Er zijn geen medicijnen die fasciculaties kunnen voorkomen of behandelen. De meeste mensen vinden de klacht hinderlijk maar hebben geen behoefte aan een behandeling met medicijnen.

Uit een onderzoek naar het therapeutisch effect van vitamine E blijkt dat mensen met ALS die vitamine E in een hoge dosering gebruikten (1000-3000 mg per dag) minder fasciculaties hadden. Hiervoor ontbreekt echter nog afdoende bewijs.

Artikel geschreven door:
willeke-kruithof
Willeke Kruithof, dr.
Ik ben revalidatiearts bij het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en ik doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.
Revalidatiearts
UMC Utrecht
Artikelen van Willeke Kruithof, dr.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.