De trippelstoel

Laatst bijgewerkt op 20 september 2016

Een trippelstoel is een individuele instelbare stoel met rem. Het is een voorziening waarmee ALS-patiënten zich zittend binnenshuis kunnen verplaatsten.

Wanneer komt een ALS-patiënt hiervoor in aanmerking

Een trippelstoel is geïndiceerd wanneer de ALS-patiënt zich binnenshuis alleen zittend kan verplaatsen en er geen geschikte rolstoel is om binnenshuis te gebruiken. Daarnaast is een trippelstoel geïndiceerd als er aanspraak gemaakt kan worden op een kruk, looprek, rollator of loopwagen, maar deze niet kan gebruiken vanwege een gestoorde hand- of armfunctie of wanneer de patiënt zich niet zonder gebruik van de handen staande kan houden. Verder moet de ALS- patiënt langdurig op een trippelstoel zijn aangewezen. Bij uitsluitend staproblemen bestaat geen indicatie voor een trippelstoel.

Gebruik van een trippelstoel

Door het gebruik van een trippelstoel kan een patiënt tijdens verplaatsingen de handen vrij hebben voor bijvoorbeeld het verrichten van huishoudelijke activiteiten in de keuken en is er minder noodzaak om te staan of lopen. Al zittend kan de trippelstoel omlaag en omhoog om benodigdheden uit een kast te halen. Dit bespaart energie van de ALS-patiënt. Daarnaast maakt de trippelstoel mogelijk om op de goede hoogte aan een werkvlak te kunnen werken. Dit is van belang wanneer het heffen van de armen moeizamer gaat.

De remstand biedt naast veiligheid ook functionele voordelen bij werkzaamheden waar kracht gebruikt wordt.

Trippelstoel3 Trippelstoel2 Trippelstoel1 Trippelstoel4

Mogelijkheden voor elektrische verstelling en rem

De hoog/laag verstelling van een trippelstoel kan met een gasveer of elektrische verstelling. ALS-patiënten die handfunctie problemen hebben, komen in aanmerking voor een elektrische verstelling. Wanneer het bedienen van de knopjes moeilijker wordt, kan samen met de leverancier en de ergotherapeut bepaald worden hoe en of deze verstelling aangepast kan worden. Een trippelstoel kan ook elektrisch op de rem te zetten zijn, als dit handmatig niet meer lukt.

Meer informatie over verschillende types trippelstoelen vindt u op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvraagprocedure

Wanneer u in aanmerking wilt komen voor een trippelstoel, is het verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Dit zodat u weet of er naast een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van de huisarts, revalidatiearts of specialist, ook een ergotherapeutisch rapport van eisen nodig is. Het voorschrift/machtiging kan rechtstreeks naar een door de zorgverzekeraar gecontracteerde leverancier (adressen op te vragen bij de zorgverzekeraar). Het is verstandig om vooraf te oriënteren op het hulpmiddel, eventueel samen met uw ergotherapeut.

De leverancier maakt een afspraak met de patiënt voor de indicatiestelling en de passing. De stoel wordt bij de leverancier of bij de patiënt thuis aangemeten. De ergotherapeut kan op verzoek bij de passing aanwezig zijn.

Na de passing wordt bekeken of er een hulpmiddel in het depot aanwezig is, dat aan de criteria voldoet. Het kan zijn dat de patiënt de trippelstoel eerst drie maanden moet lenen en dit vervolgens met drie maanden mag verlengen. Als dit niet het geval is, wordt er een nieuw hulpmiddel besteld en bij de patiënt thuisbezorgd.

Tamara Rouschop
  • ergotherapeut, Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.