De trippelstoel

Laatst bijgewerkt op 15 augustus 2017

Met een trippelstoel verplaats je jezelf door het maken van korte step (trippel)bewegingen met de voeten.

Een trippelstoel is een instelbare stoel met rem. Het is een voorziening waarop je je zittend binnenshuis kunt verplaatsten. Het is een stoel met  4 wielen.

Een trippelstoel is geïndiceerd wanneer er geen geschikte rolstoel is om binnenshuis te gebruiken. Daarnaast is een trippelstoel geïndiceerd als er aanspraak gemaakt kan worden op een kruk, looprek, rollator of loopwagen, maar deze niet kan gebruiken vanwege een gestoorde hand- of armfunctie of wanneer je jezelf niet zonder gebruik van de handen staande kan houden. Bij uitsluitend sta-problemen bestaat geen indicatie voor een trippelstoel.

Gebruik van een trippelstoel

Trippelstoelen hebben bij het onderstel aan de voorkant een grote uitsparing, waardoor de voeten bij het trippelen geen uitsteeksels of onderdelen van de stoel raken. Met korte stepbewegingen zet je af terwijl je op de stoel zit.  De stoelen hebben een (hand)rem aan een lange hendel. Trippelstoelen kunnen hoger en lager worden gezet met een mechanische verstelling (gasveer) of een elektrische verstelling. De armleuningen zijn verstelbaar. U kunt met een trippelstoel zittend activiteiten doen, zoals koken. Door de hoog-laag verstelling kunt u zonder opstaan omhoog komen, bijvoorbeeld om iets uit een bovenkast in een keuken pakken.

Trippelstoel3 Trippelstoel2 Trippelstoel1 Trippelstoel4

Mogelijkheden voor elektrische verstelling en rem

De hoog/laag verstelling van een trippelstoel kan met een gasveer of elektrische verstelling. Mensen die handfunctie problemen hebben, komen in aanmerking voor een elektrische verstelling. Wanneer het bedienen van de knopjes moeilijker wordt, kan samen met de leverancier en de ergotherapeut bepaald worden hoe en of deze verstelling aangepast kan worden. Een trippelstoel kan ook elektrisch op de rem te zetten zijn, als dit handmatig niet meer lukt.

Op de trippelstoel kunnen verschillende hulpmiddelen worden gemonteerd zoals een hoofdsteun of armondersteuning

Meer informatie over verschillende types trippelstoelen vindt u op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvraagprocedure

Een trippelstoel vraag je aan bij de zorgverzekeraar.

Lees hier wat u daarvoor kan en moet doen.

Tamara Rouschop
  • ergotherapeut, Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.