Douche/toiletstoel

Laatst bijgewerkt op 20 september 2016

Op een douche/toiletstoel kunnen mensen veilig en ondersteund zitten tijdens het douchen of het toiletgebruik.

Een douche/toiletstoel wordt over het toilet heen gereden. Het gat van de douche/toiletzitting moet overeenkomen met het gat van het toilet. Dit is vaak bepalend voor het type douche/toiletstoel dat geplaatst kan worden, net als de ruimte in de badkamer.

Er zijn verschillende douche/toiletstoelen. Er kan gekozen worden voor een zelfbeweger als de patiënt de stoel zelf kan voortbewegen. Deze heeft grote wielen achter en kleine wielen voor, zoals een handbewogen rolstoel. Voor de zelfbeweger is wel meer ruimte nodig dan een duw-douche/toiletstoel, omdat de zelfbeweger een grotere draaicirkel heeft. Er wordt gekozen voor een duw-douche/toiletstoel als de patiënt niet in staat is om de stoel zelf voort te bewegen en/of als de ruimte te beperkt is. Een duw-douche/toiletstoel heeft vier kleine wielen.

Voorbeeld van een kantelbare douche-toiletstoel

Voorbeeld van een kantelbare douche-toiletstoel

Er kan gekozen worden voor een douche/toiletstoel met kantelverstelling (soms ook hoog-laagverstelling) als de patiënt een beperkte rompbalans heeft. Een hoog-laagverstelling kan belangrijk zijn als de patiënt nog kan staan. Door de stoel in een hogere stand te zetten, kan de patiënt (met hulp) opstaan. Daarnaast is een hoog-laagverstelling praktisch wanneer de patiënt door verschillende zorgverleners geholpen wordt bij de persoonlijke verzorging: de hoogte van de stoel kan worden aangepast aan de werkhoogte van de zorgverleners.

Het is per patiënt verschillend aan welke eisen een douchetoiletstoel moet voldoen. Zo kan gekozen worden voor bijvoorbeeld opklapbare armleuningen, een hoofdsteun en een op maat gemaakte zitting. Het is goed om samen met de ergotherapeut te bespreken aan welke eisen de douchetoiletstoel moet voldoen.

Voor voorbeelden van verschillende soorten douche en toiletstoelen kunt u kijken op de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Aanvragen van een douche/toiletstoel

Een patiënt kan een douchetoiletstoel aanvragen bij de gemeente. De ergotherapeut van het ALS behandelteam kan ter ondersteuning van de aanvraag bij de gemeente met de patiënt een programma van eisen voor de voorziening opstellen.

De gemeente heeft met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft. Deze kunnen namelijk verschillen per gemeente. De gemeente mag volgens de WMO zelf bepalen of er een eigen bijdrage betaald moet worden.

Tijdens een passing van de leverancier wordt gekeken welke douchetoiletstoel aan de eisen voldoet, welke geschikt is voor de ruimte thuis en worden de lichaamsmaten gemeten. De betrokken leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De ergotherapeut is niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van het product, die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente.

Andere hulpmiddelen

Lees ook de webartikelen van het ALS Centrum over:

Tamara Rouschop
  • ergotherapeut, Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.