Epidemiologie van ALS

Laatst bijgewerkt op 9 mei 2017

ALS komt alleen voor bij volwassenen, iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Jaarlijks krijgen zo’n 500 mensen in Nederland de diagnose ALS te horen. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 1400 mensen met ALS.

ALS in Nederland

Het aantal nieuwe patiënten per jaar (incidentie) wordt geschat op 3 per 100.000 Nederlanders. Dat zijn omgerekend ongeveer 10 nieuwe patiënten per week.

De prevalentie van ALS (het aantal patiënten op een bepaald moment) ligt tussen de 9 en 11 per 100.000 Nederlanders. Het totaal aantal patiënten met ALS in Nederland is ongeveer 1400. Wereldwijd zijn er geen grote verschillen in incidentie en prevalentie tussen landen of continenten, met uitzondering van een aantal regio’s in de West Pacific.

De ziekte ALS begint op volwassen leeftijd (gemiddeld 50 tot 60 jaar). ALS komt iets meer voor bij mannen dan bij vrouwen, ongeveer anderhalf keer vaker. Boven de 65 jaar is dit verschil echter verdwenen. Bij 5 tot 10% van de gevallen komt ALS voor in de familie. Gemiddeld leven patiënten nog 3 jaar na het ontstaan van de eerste klachten.

Onderzoek

In epidemiologisch onderzoek van het ALS Centrum is aangetoond dat roken meer kans geeft op het krijgen van ALS. Ook lijken vrouwelijke hormonen (natuurlijke hormonen, niet ‘de pil’) mogelijk te beschermen tegen ALS. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor het feit dat vrouwen op jongere leeftijd minder vaak ALS krijgen dan mannen.

Om meer te weten te komen over ALS vraagt het ALS Centrum alle ALS-patiënten om mee te doen aan onderzoek. Op deze manier willen de onderzoekers de risicofactoren voor ALS vinden. Lees meer over dit grootschalige ALS onderzoek.

Dr. Susan Peters
  • post doc, UMC Utrecht en IRAS

Ik doe epidemiologisch onderzoek naar risicofactoren voor ALS en gerelateerde aandoeningen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.