Euro-MOTOR: Europese samenwerking voor ALS onderzoek

Laatst bijgewerkt op 19 januari 2016

Euro-MOTOR is een samenwerkingsproject tussen 15 Europese ALS centra. Binnen dit project doet men onderzoek naar de oorzaak van ALS door te kijken naar omgevingsfactoren, genetische factoren (DNA), eiwitten, RNA en metabolen. De Nederlandse PAN-studie valt ook binnen dit project.

Euro-MOTOR is in februari 2011 gestart met 15 Europese partners en wordt voor vijf jaar gesubsidieerd door de Europese Commissie via het Seventh Framework Programme (FP7/2007-2013, Health Cooperation Programme). Het ALS Centrum Nederland is partner en tevens projectcoördinator.

EuroMOTOR logo

Euro-MOTOR heeft als doel nieuwe processen te ontdekken die betrokken zijn bij het ziekteproces of zelfs aan de basis van de ziekte ALS liggen en zo nieuwe behandelingen voor ALS te ontwikkelen. Het onderzoek naar de oorzaken van ALS gebeurt op veel verschillende vlakken. Er wordt gekeken naar omgevingsfactoren, naar genetische factoren, naar eiwitten en naar metabolen. Men verzamelt een grote hoeveelheid data van ALS-patiënten in de deelnemende Europese landen. Dit moet op een gestandaardiseerde manier gebeuren zodat deze data bruikbaar zijn voor analyses. De Nederlandse PAN-studie en ALS database en biobank valt binnen dit project.

Daarnaast ontwikkelen en gebruiken onderzoekers diverse cel- en diermodellen om de oorzaak van ALS te onderzoeken. Om celmodellen te ontwikkelen wordt een klein stukje huid van ALS-patiënten (huidbiopt) gebruikt. De huidcellen worden ‘geherprogrammeerd’ tot stamcellen. Dit worden IPS-cellen genoemd, oftewel induced pluripotent stemcells. Met behulp van deze humane stamcellen is het mogelijk om motorische zenuwcellen te differentiëren. In deze motorische zenuwcellen kunnen we vervolgens onderzoek doen naar de moleculaire processen die bij ALS leiden tot stress en celdood. Het uiteindelijke doel van het Euro-MOTOR project is om een computermodel voor de ziekte ALS te ontwikkelen.

Lees ook de verslagen van Euro-MOTOR vergaderingen:

Meer informatie over Euro-MOTOR kan gevonden worden op www.euromotorproject.eu.

Contactpersoon bij ALS Centrum Nederland: Lotte van Nierop

Euro-MOTOR groepsfoto

Vertegenwoordigers van Europese ALS-centra op een Euro-MOTOR bijeenkomst

Drs. Evelijn Zeijdner
  • projectcoördinator, UMC Utrecht

Ik coördineer project MinE, een wereldwijd onderzoek naar de genetische oorzaak van ALS, en TRICALS, het platform voor meer geneesmiddelenonderzoek voor ALS

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.