Getrainde thuiszorgteams – ALS Zorgnetwerk

Laatst bijgewerkt op 6 juni 2017

Het ALS zorgnetwerk wordt gevormd door de ALS behandelteams en door thuiszorgteams die scholing over ALS hebben gevolgd.

Vanaf 2017 kunnen thuiszorgteams officieel lid worden van het ALS Zorgnetwerk als zij voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  1. Een (coördinerend) verpleegkundige van het thuiszorgteam overlegt minstens eens per half jaar over de zorg voor de individuele cliënt met het ALS behandelteam van de patiënt en neemt vaker contact op als het ziekteverloop snel gaat.
  2. Minstens 80% van de teamleden hebben de gratis e-cursus “Introductie ALS” met goed resultaat gevolgd.
  3. Minstens 6 teamleden of 50% van de teamleden hebben daarnaast een andere e-cursus van het ALS Centrum gevolgd (Verslikken bij ALS, Herkennen van irreële ziektepercepties of Beïnvloeden van irreële ziektepercepties).
  4. Het thuiszorgteam is voor een van de cursussen*, “Laatste levensfase bij ALS” en/of “Ademen en ademondersteuning bij ALS” bij het ALS behandelteam in de regio op bezoek geweest. Deze verdiepingscursussen zijn begin 2017 ter beschikking gesteld aan alle ALS behandelteams. Of een vertegenwoordiger van het thuiszorgteam sluit minstens 2x per jaar aan bij het multidisciplinair overleg van het ALS-behandelteam.

Hieronder volgt een schema met thuiszorgteams die aan bovenstaande voorwaarden voldoen:

  • ALS thuiszorgteam TVN-zorgt – regio Nijmegen

Voldoet uw team aan bovengenoemde voorwaarden, neemt u dan contact met ons op om uw team op onze website te vermelden.

Als u wilt weten welke thuiszorgteams een scholing hebben gevolgd bij het CTB, neem dan contact op met het Centrum van Thuisbeademing uit uw regio. Contactgegevens kunt u vinden op de website van het VSCA.

Meer informatie

ALS behandelteams in revalidatiecentra bieden multidisciplinaire zorg en begeleiding voor ALS-patiënten. Bij moeilijkheden in de thuiszorg doen thuiszorgteams er goed aan om advies te vragen aan het ALS behandelteam waar de patiënt onder behandeling is. De ergotherapeut van het ALS behandelteam kan helpen bij het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen.

Het dichtstbijzijnde ALS behandelteam vindt u hier.

Thuiszorgteams die in 2014 en/of 2015 de basisscholing over ALS hebben gevolgd.

Dr. Akke Albada
  • communicatiemedewerker, UMC Utrecht

Ik ben projectleider van het ALS Kennisplatform en verantwoordelijk voor de website van het ALS Centrum. Daarnaast ondersteun ik het Europese netwerk van ALS Centra, ENCALS en schrijf ik nieuwsberichten voor TRICALS en Project MinE.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.