Spierzwakte en atrofie

Laatst bijgewerkt op 31 maart 2017

Spierzwakte is kenmerkend aan ALS en PSMA. Hierdoor ontstaan problemen in bewegen en afname van de zelfstandigheid. Het is belangrijk om op tijd passende alternatieven te vinden zodat de patiënt mobiel en zelfstandig blijft. En zodat complicaties worden voorkomen. 

De aantasting van de motorische neuronen door ALS en PSMA veroorzaakt onder andere spierzwakte. De spieren krijgen onvoldoende tot geen prikkels meer om aan te spannen. Hierdoor wordt de spier zwakker en dunner (atrofie). Hierdoor ontstaan verschillende problemen. De spieren raken steeds sneller overbelast bij gelijk blijvende activiteiten. Bepaalde bewegingen worden steeds moeilijker of onmogelijk om zelf uit te voeren. Doordat de patiënt minder beweegt kunnen complicaties optreden. Gewrichten kunnen stijver worden en spieren korter.

De behandeling richt zich op onderhoud van spierlengte en mobiliteit van de gewrichten. Dit kan met mobiliserende oefeningen die zelfstandig of met hulp van de fysiotherapeut worden uitgevoerd. Daarnaast kunnen orthesen gebruikt worden om de spierfunctie over te nemen (bijvoorbeeld een Enkel-Voet-spalk, een halskraag, een sling).

Om de zelfstandigheid zolang mogelijk te behouden kunnen ook hulpmiddelen geadviseerd en/of op maat gemaakt worden (zie zelfverzorging, bewegen en communicatie). Het is belangrijk om bijtijds de hulpmiddelen en ortheses aan de orde te stellen en te kiezen voor varianten die snel leverbaar zijn. Ook voor werken, vervoer en wonen moeten alternatieven en aanpassingen gemaakt worden (bijvoorbeeld computeraanpassingen en vervoersvoorzieningen).

Ton Sanderink
  • fysiotherapeut, De Hoogstraat Revalidatie

Ik ben fysiotherapeut bij De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht. Ik werk mee aan de emodules over coping en slikproblemen in het kader van het project ALS Kennisplatform van ALS Centrum Nederland.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.