Woningaanpassingen

Laatst bijgewerkt op 10 januari 2017

Met de juiste aanpassingen aan de woning kunnen mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk zelfstandig functioneren in huis, ondanks problemen met staan, lopen en balans. Het is daarom belangrijk om op tijd de woning aan te passen.

Veelvoorkomende obstakels in een woning zijn:

  • Traplopen wordt moeilijker en/of onveiliger (traplift).
  • Drempels waarover mensen kunnen vallen en/of struikelen of wat gebruik van een rolstoel bemoeilijkt.
  • De boven- en/of benedenverdieping is niet volledig rolstoeltoegankelijk.
  • Met de rolstoel of elektrische rolstoel kan men niet door de voor- en/of achterdeur.
  • Badkamer: in- en uit stappen van douche en bad, staand douchen minder lang vol kunnen houden (douchestoel).
  • Toilet: opstaan van het toilet kan moeilijker gaan.

Voor aanpassingen aan de woning kan een WMO aanvraag worden gedaan bij de gemeente. De gemeente bekijkt met u of de woning kan worden aangepast, of er een woonunit geplaatst kan worden. De ergotherapeut van het ALS behandelteam kan u bij de aanvraag ondersteunen door samen met u een Programma van Eisen voor de woningaanpassing op te stellen.

Aanpassen huidige woning

 

Traplift

Een traplift wordt gebruikt ter overbrugging van een trap. De traplift wordt bediend door de patiënt.
Een nadeel van een traplift is dat je er met een rolstoel geen gebruik van kan maken. Er moet dus altijd een overstap/tilmoment naar het zitje van de traplift zijn. Daarnaast moet men zelf stevig op het zitje kunnen zitten. Hiervoor is voldoende rompstabiliteit nodig. Meer informatie vind u op de hulpmiddelenwijzer.

Traplift met stoel

Traplift met stoel

Plateaulift/ Woonhuislift

Een plateaulift wordt gebruikt om met een rolstoel een trap te kunnen overbruggen. Een voorwaarde is dat de woning ruim genoeg is om een dergelijke lift te plaatsen en dat de ruimten op de verdiepingen ook groot genoeg zijn om met een (elektrische) rolstoel te kunnen manoeuvreren. Meer informatie vind u op de hulpmiddelenwijzer.

Badkamer

In de badkamer moet het mogelijk zijn om gebruik te maken van een douchetoiletstoel. Mogelijke aanpassingen in de badkamer kunnen zijn:

  • Douche nivelleren, zodat er geen opstap is.
  • Verhoogd toilet/toilet met sta op systeem (zie douche/toiletstoel en toilet met sta-op hulp).
  • Drempelaanpassing, zodat er gemakkelijk met een douchetoiletstoel in gereden.

Woon-zorg unit of aanbouw

Als de bovenverdieping, waaronder de badkamer niet aanpasbaar is, wordt er gekeken naar andere oplossingen ofwel het aanpassen van de begane grond van de huidige woning ofwel verhuizen naar een geschikte woning.

Woon-zorg unit

Het plaatsen van een unit is een oplossing om op de begane grond te kunnen verblijven en alles gelijkvloers te hebben. Hierdoor kunnen mensen zo lang als mogelijk thuis blijven wonen, in hun eigen vertrouwde omgeving. Een woon-zorg unit kan bestaan uit een slaapkamer en/of badkamer (natte cel). Een woon-zorgunit wordt vaak aan een tuin- of keukendeur gekoppeld, zodat er een doorgang ontstaat naar de bestaande woning. Een woonunit kan binnen twee dagen klaar zijn voor gebruik. Daardoor is er vaak minder overlast dan bij een verbouwing. Voor een voorbeeld van een bedrijf die een woon-zorg unit kan plaatsen, klik hier.

Woonunit

Woon-zorg unit

Aanbouw

In een aanbouw kan een slaapkamer met badkamer worden gemaakt of wordt de garage betrokken bij de woonruimte. Een aanbouw is voor de gemeente vaak een duurdere oplossing, daarom zal de gemeente voorkeur hebben voor een losse woonunit.

Verhuizen

De gemeente kan besluiten dat verhuizen in uw situatie de goedkoopst passende oplossing is. De gemeente verstrekt u een vergoeding voor verhuis- en inrichtingskosten, in plaats van een vergoeding voor aanpassing van uw huidige woning.

Meer informatie

Op de website www.spieracademie.nl biedt Spierziekten Nederland aan patiënten een online cursus over woningaanpassingen. De cursus geeft veel tips en adviezen over het kiezen en de aanvraagprocedure van woningaanpassingen. Bekijk de demo van de cursus.

Tamara Rouschop
  • ergotherapeut, Revalidatiecentrum De Hoogstraat

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van De Hoogstraat Revalidatie in Utrecht

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.