Op vrijdag 28 september 2018 kwamen 336 zorgverleners in de Reehorst, Ede, bijeen voor het ALS Congres 2018. Dit is hét congres voor alle zorgverleners van patiënten met ALS, PSMA en PLS. Het doel van deze bijeenkomst was duidelijk: samen voor nóg betere zorg.
Aan het begin van de dag namen alle revalidatieartsen, logopedisten, maatschappelijk werkers, verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen, ergo- en fysiotherapeuten plaats in de grote zaal voor de eerste plenaire sessie. In deze grote zaal was het aan Esther Kruitwagen, revalidatiearts van het ALS Centrum, om de dag te openen.
Plenaire sessies
Ook waren er plenaire lezingen in deze zaal. Esther Kruitwagen praatte in de zaal bij over samenwerken, delen en innoveren in de het ALS Zorgnetwerk. Vervolgens kwamen Carel Veldhoven, huisarts en voorzitter PALS regio en Nijmegen en Prof. Saskia Teunissen, UMCU, hoogleraar palliatieve zorg als tweede en derde aan het woord. Hun presentaties gingen beide over palliatieve zorg. Afsluiter van de ochtendsessie was Prof. dr. Anne Visser-Meily, hoogleraar revalidatiegeneeskunde UMC Utrecht. Zij sprak over ondersteuning voor naasten en mantelzorgers. Een belangrijk onderwerp, want, zo stelt Visser-Meily: “je krijgt een ziekte niet alleen”. Aan het einde van de plenaire ochtendsessie kwamen er vier onderzoekers aan het woord. Zij vertelden in een à twee minuten iets over hun poster, die bezocht kon worden tijdens de pauzes.
In de middag werd de plenaire sessie afgetrapt door Dr. Anita Beelen, projectleider Revisie multidisciplinaire ALS richtlijn. In haar lezing zette zij uiteen wat er is veranderd in de richtlijnen voor fysiotherapie, ergotherapie en logopedie bij ALS. Na dr. Beelen was het de beurt aan drs. Marijke Rutten, longarts Maastricht UMC+, die chronische beademing bij ALS besprak. Ten slotte kwam dr. Michael van Es, neuroloog UMCU aan het woord. In zijn presentatie besprak hij hoe de onderzoeken naar experimentele middelen ervoor staan.
Voor elk wat wils
Tussen twee rondes van plenaire zittingen door, waren er vele informatieve en interactieve workshops om aan deel te nemen. Populair waren onder andere de workshops over FTD, mondverzorging, mantelzorgers en de ALS-FRS. Ook waren er workshops over bijvoorbeeld hulpmiddelen WMO, praten over seksualiteit en thuiszorg. Daarnaast kon er geoefend worden met spirometrie en airstacken. Al met al waren er meer dan 20 workshops om uit te kiezen, waarbij aan alle verschillende disciplines binnen de ALS zorgteams gedacht is.
Tijdens de koffie- en theepauzes, de lunchpauze, inloop en borrel konden deelnemers de informatiemarkt met 11 stands van sponsoren en 7 stands van belangenverenigingen bezoeken. Hier was veel informatie over o.a. vloeibare voeding en hulpmiddelen te vinden. Ook waren er diverse posters over wetenschappelijk onderzoeken. Het ALS Centrum was ook met een stand aanwezig om vragen te beantwoorden.
Na alle belangrijke onderwerpen van het ALS Congres werd de middag afgesloten met een quiz. Er werd niet alleen getoetst hoe veel alle zorgverleners van het congres hadden opgestoken, maar er was ook ruimte voor minder serieuze vragen. Op deze manier had het congres dit jaar een enigszins luchtig einde.
Presentaties online beschikbaar
Alle presentaties en hand-outs waarvoor goedkeuring is verkregen van de presentators worden in de komende week online gepubliceerd. Klik hier om naar het overzicht van alle beschikbare presentaties te gaan.
Het volgende ALS Congres vindt plaats op 27 september 2019 in de ReeHorst, Ede. We hopen alle enthousiaste zorgverleners daar opnieuw te verwelkomen!