Film ‘The Theory of Everything’ op Netflix

Gepubliceerd op 5 maart 2018

De film ‘The Theory of Everyting’ is nu beschikbaar op Netflix. De film vertelt het verhaal over de beroemde natuurkundige Stephen Hawking die aan ALS leidt. 

De film is gebaseerd op de memoires Travelling to Infinity: My life with Stephen, waarin Jane Hawking vertelt over haar huwelijk met wetenschapper Stephen Hawking.

MND (Motor Neuron Disease) = ALS, PSMA en PLS

In de film wordt de ziekte van Stephen Hawking MND (Motor Neuron Disease) genoemd. In Nederland spreken we meestal over ALS. MND is de verzamelnaam van ALS, PLS en PSMA. Dit zijn ziektes van de motorische zenuwcellen. Omdat ALS vaker voorkomt dan PLS en PSMA, wordt in Nederland vaak over ALS gesproken, terwijl ook PSMA en PLS worden bedoeld.

Motorische zenuwcellen

Bij ALS, PSMA en PLS raken patiënten (deels) verlamd. Dit komt omdat de zenuwen geen prikkels meer doorgeven aan de spieren. Ons lichaam wordt bestuurd vanuit onze hersenen. De hersenen sturen signalen naar de spieren zodat deze in actie komen. Zo’n signaal verplaatst zich via zenuwcellen (neuronen) door het lichaam. De zenuwcellen die de bewegingsspieren aansturen worden motorische zenuwcellen genoemd.

De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Omdat de spieren minder signalen krijgen van de zenuwcellen beginnen ze kleiner/dunner te worden. De ziektes leiden tot toenemende beperkingen in het functioneren.

Lees meer