ALS-patiënten gevraagd voor studie met activiteitenmeter

Gepubliceerd op 25 oktober 2017

Het ALS Centrum op het UMC Utrecht zoekt nog een aantal ALS-patiënten die een stappenteller/activiteitenmeter willen dragen. Voor dit onderzoek hoeven mensen niet naar het ziekenhuis te komen. De activiteitenmeter wordt toegestuurd en de onderzoeksverpleegkundige belt om een vragenlijst af te nemen.  

Snelheid van de ziekte in de gaten houden

Het doel van dit onderzoek is om te kijken of veranderingen in het ziekteverloop beter en sneller worden ontdekt met de activiteitenmeter dan met de veelgebruikte vragenlijst naar het fysieke functioneren (ALS-FRS-R).

actigraph1 actigraph

Activiteitenmeter

De activiteitenmeter is een klein apparaatje dat op de broek of broeksriem wordt gedragen. Het apparaatje beperkt u niet in uw dagelijkse activiteiten, het registreert alleen hoeveel beweging er is. De activiteitenmeter die bij dit onderzoek wordt gebruikt is de Actigraph. Het onderzoek heet daarom de ‘Actigraph studie’. Ook patiënten in een rolstoel of die alleen nog zitten of liggen, kunnen aan deze studie meedoen.

Het onderzoek duurt per persoon achttien maanden, tijdens deze periode ontvangt u iedere twee maanden een activiteitenmetertje thuis. Wij vragen u om de stappenteller drie dagen te dragen. U hoeft hiervoor niet naar het UMC Utrecht te komen. Daarnaast zal de onderzoeksverpleegkundige u om de twee maanden bellen om een korte vragenlijst af te nemen.

Het ALS Centrum zoekt ALS-patiënten die de activiteitenmeter willen dragen. Hiermee levert u een belangrijke bijdrage aan het onderzoek naar het ziekteverloop bij ALS.

Deelname

Bent u geïnteresseerd in deelname of wilt u meer informatie, mail dan alstublieft onze onderzoeksverpleegkundige Tommy Bunte via t.bunte-3@umcutrecht.nl of tel. 088-7553204.

Project TryMe

Deze studie met de activiteitenmeter is de eerste studie binnen project TryMe, het project om een snelweg richting behandelingen aan te leggen. Kijk op www.projecttryme.eu