ADORE medicijnstudie gestart in ALS Centrum

Gepubliceerd op 23 december 2021

In het ALS Centrum is een nieuwe medicijnstudie gestart: de ADORE studie. In deze studie onderzoeken we de werkzaamheid en veiligheid van het middel FAB122 voor de behandeling van ALS. Dit geneesmiddelenonderzoek is opgezet in opdracht van het farmaceutische bedrijf Ferrer. We zoeken nog mensen met ALS die willen deelnemen aan deze studie. Heeft u interesse in deelname? Stuur dan een e-mail naar info@tricals.org.

FAB122

Edaravone is in een paar landen buiten Europa al een goedgekeurd medicijn als het via een injectie wordt toegediend. Bij intraveneuze toediening (via de ader) van Edaravone is aangetoond dat het de ontwikkeling van de ziekte vertraagt. Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat wanneer Edaravone oraal wordt toegediend (zoals bij FAB122), het middel het afsterven van zenuwcellen en de lichamelijke achteruitgang afremt.

Studieopzet

De effecten van het onderzoeksmiddel FAB122 worden vergeleken met de effecten van een placebo. Zowel FAB122 en de placebo dienen gedurende 48 weken ingenomen te worden. Beiden kunnen worden opgelost in water en als drankje worden opgedronken. Gedurende de onderzoeksperiode van 48 weken, brengt u ongeveer 9 keer een bezoek aan het UMC Utrecht voor onderzoeken en heeft u ongeveer 7 keer telefonisch contact met het onderzoeksteam.

Kan ik deelnemen aan de studie?

Voor dit onderzoek zijn 300 deelnemers uit verschillende landen nodig. De belangrijkste criteria om deel te kunnen nemen aan deze studie zijn als volgt:

  • De ziekteduur vanaf de eerste klachten is niet langer dan 24 maanden
  • Uw longfunctie is minimaal 70%, zonder gebruik van beademing
  • U mag niet zwanger zijn of borstvoeding geven tijdens de gehele duur van het onderzoek
  • Geen andere longaandoening (niet ALS gerelateerd), cardiale problemen of dementie
  • Bij Riluzol gebruik: een stabiele dosis van ≥30 dagen voorafgaand aan deelname

Uw behandeling met Riluzol kunt u tijdens de gehele duur van het onderzoek blijven voortzetten.

Aanmelden en meer informatie

Alle medicijnstudies in het ALS Centrum worden uitgevoerd onder de vlag van TRICALS. Dit is een internationale samenwerking tussen onderzoekers, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven en fondsenwervers uit 15 Europese landen. Indien u geïnteresseerd bent in deelname aan de ADORE studie en past in het bovengenoemd profiel, kunt u zich aanmelden bij TRICALS en uw interesse kenbaar maken door middel van een e-mail aan info@tricals.nl. Vermeld hierbij alstublieft uw naam, geboortedatum en telefoonnummer.

Lees hier een interview met Juliette die meedoet aan de ADORE medicijnstudie.