ALS Congres 2021

De 9e editie van het ALS Congres vindt plaats op vrijdag 24 september 2021 in de Reehorst in Ede. Het ALS Congres is hét congres voor alle professionals die zorg verlenen aan patiënten met ALS, PSMA en PLS.

De multidisciplinaire ALS behandelteams, thuiszorgteams, huisartsen, eerstelijns paramedici en centra voor thuisbeademing (CTB’s) hebben allen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Tijdens deze 9e editie van het ALS Congres worden deelnemers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Ook worden er voor alle verschillende disciplines interactieve workshops georganiseerd over belangrijke onderwerpen. We nodigen alle zorgverleners dan ook van harte uit om deel te nemen aan het ALS Zorgverleners Congres 2021.

Samen voor nog betere zorg!

Datum en tijd: vrijdag 24 september 2021, 09:30 – 17.00 uur
Locatie: De Reehorst, Ede
Kosten:
Aanmelden: Aanmelden is nog niet mogelijk

Zie voor mogelijkheden voor vervanging of afmelding onze voorwaarden.

Programma

Het programma is nog in ontwikkeling. Evenals voorgaande jaren zullen er naast een plenair programma ook discipline-specifieke workshops worden georganiseerd.

8:45-9:30 Ontvangst en registratie
9:30-10:45 Plenair programma
10:30-11:30
10:55-11:30
Koffiepauze met informatiemarkt en posters
disciplinaire overleggen nieuw!
11:30-12:30 Plenair programma
12:30-13:45 Lunch met informatiemarkt en posters
13:45-15:15 Workshopronde
15:15-15:45 Koffiepauze met informatiemarkt en posters
15:45-17:00 Plenair programma

Accreditatie

Accreditatie voor het ALS Congres wordt aangevraagd bij

 • Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden)
 • ADAP (logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten)
 • Fysiotherapeuten (KNGF en keurmerk)
 • Physician assistants (NAPA)
 • Registerplein (maatschappelijk werk en mantelzorgmakelaars)
 • VRA (revalidatieartsen)
 • VSR (verpleegkundig specialisten)

Poster pitches – best practices, vernieuwing of mooie projecten

In het congres wordt ook ruimte gemaakt voor posterpresentaties. Wilt u een best practice, vernieuwing of mooi project presenteren op een poster? Stuur dan een korte beschrijving van hetgeen u op de poster wilt presenteren naar ons via dit formulier.

Twijfelt u over het insturen van een bijdrage of wilt u hierover eerst van gedachten wisselen? Neem dan vooral contact op. We helpen u graag om uw inzending mogelijk te maken!

Voorbereiding nodig? Volg de gratis e-cursus Introductie ALS

Het ALS Congres behandelt geen basis informatie over ALS. Volg voor informatie over de symptomen, behandeling van symptomen, en de laatste informatie over de oorzaken van ALS en genetica, de gratis E-cursus Introductie ALS. Deze e-cursus kost u ongeveer een uur tijd, u kunt op elk moment stoppen en later weer opnieuw inloggen. Bij informatie die al bekend is kunt u verder klikken.

Meer informatie en sponsormogelijkheden volgt.

Twitter over het ALS Congres met hashtag #ALScongres

Samenvattingen ALS Congres 2016, 2017 en 2018

Vragen over behandelingen, kwaliteitscriteria etc. kunt u kwijt op het forum voor zorgverleners op www.als-centrum.nl (‘Forum voor professionals’ rechts in het hoofdmenu). Alle zorgverleners kunnen zich voor dit forum aanmelden. Het doel van het forum is om best practices, tips en adviezen uit te wissen en vragen aan collega’s te kunnen stellen.

Als u bij uw inschrijving heeft aangegeven accreditatie te willen ontvangen dan worden deze punten voor u bijgeschreven. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Mardi Brandenbarg via Hoytema@misc.utwente.nl

ALS Congres organisatie

Het ALS Congres wordt georganiseerd door het ALS Centrum Nederland, t.b.v. het ALS Zorgnetwerk. Het programma wordt samengesteld door drs. Esther Kruitwagen, coördinator van het ALS Zorgnetwerk en Michael van der Linde, projectleider van het ALS, PSMA en PLS Kennisplatform. De onderwerpen worden aangedragen vanuit alle verschillende disciplines van het ALS Zorgnetwerk.

Klankbordcomité

Daarnaast is er een klankbordcomité die actief meedenkt in de samenstelling van het programma. Deze klankbordcommissie bestaat uit:

 • Joyce Blankestijn-Wilmsen, logopedist (Roessingh)
 • Mieke Hillen, fysiotherapeut (Adelante Zorggroep)
 • Arthur de Grund, teamcoördinator (Basalt Revalidatie, Sophia)
 • Gera Hakkesteegt, ergotherapeut (Rijndam revalidatie)
 • Sandra Offeringa, logopedist (Amsterdam UMC)
 • Nienke de Goeijen, verpleegkundig specialist (Vogellanden revalidatie)

Wilt u ook meedenken in het klankbord? We zijn altijd op zoek naar meer disciplines en goede ideeën! Neem dan contact op met Michael van der Linde

Sponsoren

Het ALS Congres wordt financieel ondersteund door sponsoren. Interesse om sponsor te worden? Neem dan contact op met Ada Marres via: hoytema@utwente.nl