ALS Zorgverleners Congres 2020 (online)

18 september 2020 – Het ALS Zorgverleners Congres is hét congres voor alle professionals die zorg verlenen aan patiënten met ALS, PSMA en PLS. Omdat we dit jaar niet in groten getale bijeen kunnen komen, hebben we een mooi online programma samengesteld.

De multidisciplinaire ALS behandelteams, thuiszorgteams, huisartsen, eerstelijns paramedici en centra voor thuisbeademing (CTB’s) hebben allen een belangrijke rol in de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Tijdens deze 8e editie van het ALS Zorgverleners Congres, die dit jaar online zal zijn, worden deelnemers bijgepraat over de laatste ontwikkelingen. Ook worden er voor alle verschillende disciplines interactieve workshops georganiseerd over belangrijke onderwerpen. We nodigen alle zorgverleners dan ook van harte uit om deel te nemen aan het ALS Zorgverleners Congres 2020.

Samen voor nog betere zorg!

Datum en tijd: vrijdag 18 september 2020, 13.00 – 17.00 uur
Locatie: online
Kosten: Volgt
Aanmelden: Volgt

Zie voor mogelijkheden voor vervanging of afmelding onze voorwaarden.

Programma

Hieronder vindt u het voorlopige programma:

13:00 uur: Opening – Esther Kruitwagen, revalidatiearts (UMC Utrecht)

13:10 – 13:30: Filmpjes

 • Spierziekten Nederland
 • ALS Patients Connected
 • Stichting ALS Nederland
 • Stichting ALS op de weg

13:30 – 14:00: ALS/PSMA/PLS en verstoorde nachtrust – Dr. Olaf Verschuren &  Esther Kruitwagen, revalidatiearts (UMC Utrecht)

14:00 – 15:00: Workshops per discipline

 • 1A – Liggen en slapen
  Voorzitters: Jaap Bakers, fysiotherapeut (UMC Utrecht) & Jonna Parren-Kramer, Ergotherapeut (UMC Utrecht)
  Een multidisciplinaire benadering van een vaak onderschat probleem. In deze workshop bespreken we nachtrust en bedligging.
 • 1B – Wat hebben kinderen in gezinnen met ALS nodig?
  Voorzitters: Dr. Marion Sommers-Spijkerman, postdoc onderzoeker (UMC Utrecht) en Sandra de Moree, psycholoog (Amsterdam UMC–AMC).
  In deze workshop wordt ingegaan op de behoeften en zorgen voor en van de kinderen van mensen met ALS.
 • 1C – Topics rond bulbaire klachten; een multidisciplinaire aanpak.
  Voorzitter: Julia vd Meer, logopedist UMCU. Samen met: Elsbeth van Boxem, logopedist (Revalidatiecentrum de Vogellanden)
  In deze workshop wordt aandacht besteed aan 3 onderwerpen:

  1) implementatie van de richtlijn logopedie met speciale aandacht voor sereus vs muceus, voedingsmiddelen  en begeleiding
  2) hoe om te gaan met kaakklem

  3) FAQ rond het voorschrijven van Nuedexta
 • 1D – Intervisie voor hulpverleners. Casuistiek bespreking.
  In deze workshop gaan we met elkaar in gesprek over vragen die spelen in de behandeling van mensen met ALS, PSMA en PLS.

15:00 – 15:15 uur: Pauze

15:15 – 15:45 uur: Poster Pitches

15:45 – 16:30 uur: Children of parents with ALS – Melinda Kavanaugh

16:30 – 17:00 uur: Bijpraatsessie: Cure – Professor Leonard van den Berg

17:00 uur: Afsluiting – Esther Kruitwagen, revalidatiearts (UMC Utrecht)

Accreditatie

Accreditatie zal worden aangevraagd voor:

 • revalidatieartsen (VRA)
 • fysiotherapeuten (KNGF)
 • verpleegkundigen en verzorgenden (Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, Neuro, Palliatieve Zorg, Revalidatie)
 • logopedisten, ergotherapeuten en diëtisten (ADAP)
 • maatschappelijk werkers en mantelzorgmakelaars (Registerplein)
 • verpleegkundig specialisten (Verpleegkundig Specialisten Register)

Posters

In het online congres wordt ook ruimte gemaakt voor posterpresentaties. Wilt u een best practice, vernieuwing of mooi project presenteren op een poster? Stuur dan een korte beschrijving van hetgeen u op de poster wilt presenteren naar info@als-centrum.nl

Voorbereiding nodig? Volg de gratis e-cursus Introductie ALS

Het ALS Congres behandelt geen basis informatie over ALS. Volg voor informatie over de symptomen, behandeling van symptomen, en de laatste informatie over de oorzaken van ALS en genetica, de gratis E-cursus Introductie ALS. Deze e-cursus kost u ongeveer een uur tijd, u kunt op elk moment stoppen en later weer opnieuw inloggen. Bij informatie die al bekend is kunt u verder klikken.

Meer informatie en sponsormogelijkheden volgt.

Twitter over het ALS Congres met hashtag #ALScongres

Samenvattingen ALS Congres 2016, 2017 en 2018

Vragen over behandelingen, kwaliteitscriteria etc. kunt u kwijt op het forum voor zorgverleners op www.als-centrum.nl (‘Forum voor professionals’ rechts in het hoofdmenu). Alle zorgverleners kunnen zich voor dit forum aanmelden. Het doel van het forum is om best practices, tips en adviezen uit te wissen en vragen aan collega’s te kunnen stellen.

Als u bij uw inschrijving heeft aangegeven accreditatie te willen ontvangen dan worden deze punten voor u bijgeschreven. Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Mardi Brandenbarg via Hoytema@misc.utwente.nl

ALS Congres organisatie

Het ALS Congres wordt georganiseerd door het ALS Centrum Nederland, t.b.v. het ALS Zorgnetwerk. Het programma wordt samengesteld door drs. Esther Kruitwagen, coördinator van het ALS Zorgnetwerk en Michael van der Linde, projectleider van het ALS, PSMA en PLS Kennisplatform. De onderwerpen worden aangedragen vanuit alle verschillende disciplines van het ALS Zorgnetwerk. Daarnaast is er een programmacommisie die actief meedenkt in de samenstelling van het programma.