Cursus respiratoire functietesten en behandelmethoden bij ALS/PSMA/PLS

Op dinsdag 23 maart 2021 organiseert het ALS Centrum een nieuwe cursus “Respiratoire functietesten en behandelmethoden bij ALS/PSMA/PLS” voor zorgverleners van ALS behandelteams.

Omdat bij deze handeling aerosolen vrijkomen en scholingsmogelijkheden vanwege de groepsgrootte beperkt zijn wordt deze cursus online aangeboden! 

 

Datum: dinsdag 23 maart 2021
Locatie: online
Kosten: 50 EUR
Aanmelden: Aanmelden kan via deze link

Doel van de scholing

Het doel van de scholing is om zorgverleners (fysiotherapeuten en revalidatieartsen) van ALS-teams in staat te stellen om respiratoire functietesten en behandelmogelijkheden conform de nieuwe behandelrichtlijn voor fysiotherapie bij ALS, PSMA en PLS uit te voeren.

Onderwerpen die aan bod komen in deze online scholing

 • Inleiding in respiratoire functie en hoesten bij ALS
 • Inleiding in klinische waarde respiratoire functietesten en beoordelen respiratoire functie
 • Instructie en uitvoering respiratoire functietesten
  • VC in lig en in zit
  • SNIP
  • MIP
  • PCF
 • Uitleg, instructie en uitvoering ACBT en airstacken
 • Uitleg, instructie en uitvoering van Inspiratory Muscle Training (IMT)

Programma

Zelfstudie

Vier weken voorafgaand aan de cursusdag ontvangt u een link naar de online omgeving waar u de zelfstudie onderdelen kunt doornemen. In totaal bestaat de cursus uit ca 3,5 uur zelfstudiemateriaal (presentaties en instructiefilmpjes).

Zelf oefenen

Cursisten worden geacht de uitvoering van de verschillende functietesten na het volgen van de zelfstudie ook te oefenen. Uitgebreid oefenen is belangrijk om de vaardigheden goed te kunnen beheersen. Eventueel is een toetsing van het vaardigheidsniveau ook mogelijk (zie toetsing vaardigheid hieronder).

Vragen stellen aan de cursusleiders

Na het volgen van de zelfstudie is voor elke cursist mogelijkheid om vragen te stellen of casussen te bespreken met de cursusleiders. Dit kan of schriftelijk, of via een videoconsult op de cursusdag zelf. U kunt uw voorkeur aangeven in de registratie.

Een videoconsult duurt 30 min en vindt plaats tussen 12:00-17:00u op de cursusdag. Alle deelnemers aan de videoconsulten worden ingedeeld in kleine groepen. De precieze tijd van uw QA-sessie hoort u uiterlijk één week voorafgaand aan de cursusdag.

Toetsing vaardigheid

Omdat vanwege het coronavirus een fysieke scholing niet mogelijk is, is toetsing van vaardigheid alleen mogelijk als deelnemers een filmpje van zichzelf opnemen terwijl de handelingen uitvoeren en deze vooraf opsturen aan de cursusleiders. Het toetsen of laten beoordelen van de vaardigheid is een optioneel onderdeel van deze cursus en is niet nodig voor het succesvol afronden van de cursus. Tijdens de registratie kunt u aangeven of u dit onderdeel wilt meenemen in uw registratie.

Aanmelden

Aanmelden voor de cursus kan via het online inschrijfformulier 

Accreditatie

De cursusdag respiratoire functietesten wordt geaccrediteerd bij de VRA voor revalidatieartsen en de KNGF voor fysiotherapeuten. Na het volgen van de cursus worden deze punten binnen een aantal maanden automatisch voor de deelnemers bijgeschreven.

De cursusdag respiratoire functietesten wordt gesponsord door Stichting ALS Nederland via het project ALS, PSMA en PLS Kennisplatform.

Voor vragen over deze cursus kunt u contact opnemen met Michael van der Linde via info@als-centrum.nl of 06-27744303