ALS Centrum adviseert pneumokokken vaccinatie voor alle ALS, PSMA en PLS-patiënten

Gepubliceerd op 6 november 2020

In het najaar van 2020 krijgt iedereen die geboren is tussen 1 januari 1941 en 31 december 1947 een uitnodiging van de huisarts voor een gratis pneumokokkenprik. Het ALS Centrum adviseert daarnaast alle ALS, PSMA en PLS-patiënten buiten deze leeftijdscategorie om zich ook te laten vaccineren tegen pneumokokken. Een vaccinatie kunt u zelf aanvragen bij uw eigen huisarts.

Longonsteking

Een pneumokok is een bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Vooral jonge kinderen en oudere mensen met minder weerstand worden ziek door pneumokokken. De meest voorkomende ziekte bij mensen van 60 jaar en ouder is een (ernstige) longontsteking. Er wordt gevaccineerd tegen de 23 meest voorkomende typen pneumokokken.

Advies om te vaccineren

Omdat bij mensen met ALS, PSMA en PLS de longfunctie is verminderd raadt het ALS Centrum alle patiënten aan om zich te laten vaccineren tegen pneumokokken. Een vaccinatie geeft vijf jaar bescherming tegen de bacterie. Om u te laten vaccineren moet u contact opnemen met uw huisarts. Er worden mogelijk kosten voor u in rekening gebracht voor de vaccinatie.

Voor meer informatie over de pneumokokken vaccinatie kunt u terecht op deze speciale website van het RIVM: https://www.rivm.nl/pneumokokken/pneumokokkenziekte.
Voor vragen over dit bericht kunt u ook contact opnemen met ons via info@als-centrum.nl