ALS en calorierijke voeding

Gepubliceerd op 14 maart 2015

Calorierijke voeding helpt misschien om het verloop van ALS af te remmen. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek naar het dieet van ALS-patiënten en het verloop van de ziekte. Onderzoekers van de Harvard Medical School hebben onderzocht of het dieet van ALS-patiënten uitmaakt voor het verloop van de ziekte.

Aanleiding hiervoor is dat gewichtsverlies bij ALS-patiënten verband houdt met een slechtere prognose. Het is daarom belangrijk dat ALS-patiënten hun gewicht behouden en niet afvallen.  Het onderzoek richtte zich op de vraag of calorierijke voeding met veel koolhydraten of veel vetten helpt om het beloop van ALS af te remmen.

Aan het onderzoek konden alleen patiënten met een PEG-sonde meedoen. Dat wil zeggen dat het vaak patiënten zijn met een ver gevorderd stadium van ALS. Met een PEG-sonde wordt de voeding rechtstreeks in de maag gebracht. De onderzoekers deelden patiënten op in drie groepen. Eén groep patiënten kreeg calorierijke voeding met veel koolhydraten, één groep patiënten kreeg calorierijke voeding met veel vetten en er was een controlegroep van patiënten die voeding kreeg met een normale hoeveelheid calorieën. Patiënten kregen deze voeding vier maanden lang.

De groep patiënten die de voeding met veel koolhydraten kreeg had een minder progressief verloop van de ziekte. Zij lieten een minder snelle achteruitgang zien. Dit was echter nog maar een kleine studie, met 20 patiënten. Er zijn grotere studies met veel meer patiënten nodig om het effect van calorierijke voeding echt goed te meten. Onderzoekers van het ALS Centrum Nederland zijn betrokken bij de opzet van onderzoek naar voeding op het verloop van ALS. Zolang er nog niet meer bekend is, wordt ALS-patiënten aangeraden om te proberen om op gewicht te blijven.

Een Engelstalige samenvatting van het beschreven onderzoek is hier te vinden.

Lees ook informatie van ALS Centrum Nederland over: