Nu de zomer weer in aantocht is, duiken de teken vanzelfsprekend weer op. En hiermee ook de verhalen over tekenbeten. Maar wat is Lyme nu precies, welke klachten geeft het, en belangrijker, is er een relatie met ALS, PSMA en PLS?
Lymeziekte is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. De teek is hierbij besmet met de Borrelia bacterie. Vanaf enkele dagen tot maanden na de tekenbeet kan zich een rode plek op de huid ontwikkelen die langzaam groter wordt (‘erythema migrans’). De ziekte is te behandelen met antibiotica.
De kans op Lymeziekte na een tekenbeet in Nederland is klein. Teken komen vooral voor in beboste gebieden, zoals de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug, en in duingebieden. Hoe sneller een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op Lymeziekte.
Naast huidklachten kan Lyme gepaard gaan met een breed scala aan andere klachten, waaronder verschijnselen van het zenuwstelsel. Meestal zijn de klachten van Lyme patiënten heel anders dan die bij ALS, PSMA en PLS. Lyme-patiënten hebben bijvoorbeeld hernia-achtige klachten of een aangezichtsverlamming. Er zijn enkele gevallen beschreven waarin de klachten leken op een andere neurologische ziekte, waaronder ALS. Dit is echter zeer zeldzaam.
Lymeziekte komt niet vaker voor bij ALS-patiënten dan bij mensen die geen ALS hebben. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor een relatie tussen ALS, PSMA, PLS en Lymeziekte.
Lees het volledige artikel over ALS en Lyme.
Meedoen aan onderzoek
Het ALS Centrum doet onderzoek naar ALS om de oorzaak van ALS achterhalen en een behandeling voor ALS vinden. Heeft u ALS, PSMA of PLS en wilt u ons helpen om beter onderzoek te kunnen doen naar ALS? Meld u dan aan of mail naar info@als-centrum.nl