ALS Parents & Kids Support genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs 2021

Gepubliceerd op 18 oktober 2021

Als één van de ouders binnen een gezin ALS krijgt, verandert ieders leven enorm. Zowel ouders als kinderen maken zich zorgen en vaak hebben kinderen allerlei vragen. Wat vertel ik op school? Wat gaat er thuis veranderen? Wie zorgt er voor mij? Het is belangrijk als ouder om hierover te blijven praten, maar hoe? Dat is nu precies waar het project ALS Parents & Kids Support hulp en ondersteuning bij biedt.

Dit project werd uitgevoerd door Dr. Marion Sommers-Spijkerman en Dr. Anita Beelen van het ALS Centrum Nederland (UMC Utrecht). Zij ontwikkelden diverse boeken en filmpjes voor zowel kinderen, ouders als hulpverleners over hoe om te gaan met ALS in het gezin. Met als doel om het een stukje makkelijker te maken voor gezinnen om te praten over ALS en om met deze ziekte om te leren gaan.

Deze materialen zijn ontwikkeld in samenwerking met ouders en kinderen. Zij zijn geïnterviewd over hoe zij het leven met ALS ervaren, waar ze mee worstelen en wat hen helpt om hiermee om te gaan. De onderzoekers hebben de resultaten hiervan vertaald naar de ontwikkelde materialen.

Een uitgebreide beschrijving van het project en alle beschikbare materialen staan op de website van het ALS Centrum.

Klokhuis Wetenschapsprijs
Het doel van de Klokhuis Wetenschapsprijs is om een breed en jong publiek bekend te maken met wetenschappelijk onderzoek in Nederland. De prijs richt zich op onderzoek dat interessant en relevant is voor kinderen van 9-12 jaar. Uit 64 inzendingen, die afkomstig zijn van universiteiten, hogescholen en UMC’s in Nederland, zijn tien onderzoeken genomineerd. Een overzicht van alle genomineerde onderzoeken vind je op de website van het Klokhuis. Ons project is er daar één van! Onder de titel: Mijn vader heeft ALS: Wat nu?!

Op woensdag 10 november 2021 wordt bekend gemaakt welk project de Klokhuis Wetenschapsprijs wint, maar voordat het zover is hebben we jullie hulp nodig!

Stem mee!
Iedereen kan vanaf nu stemmen op het onderzoek waarvan zij vinden dat die de Klokhuis Wetenschapsprijs 2021 zou moeten winnen (stemming sluit op 9 november 12:00 uur). Wij hopen dat je op ons project ‘Mijn vader heeft ALS: Wat nu?!’ stemt. Zo help je ons om ervoor te zorgen dat er nog meer aandacht komt voor de ziekte ALS en nog betere ondersteuning voor kinderen met een ouder met ALS!

Stem nu voor de Klokhuis wetenschapsprijs!