ALS-patiënten met invasieve beademing gezocht voor onderzoek neuroprothese

Gepubliceerd op 14 januari 2016

In het UMC Utrecht Hersencentrum werken onderzoekers aan een nieuw communicatiemiddel voor mensen met een ernstige verlamming en spraakproblemen. Met dit nieuwe communicatiemiddel zouden mensen met een ernstige verlamming een computer kunnen bedienen via hersengolven. De onderzoekers zoeken nog vier patiënten om dit systeem, een nieuwe neuroprothese, de komende jaren te gaan testen in het dagelijks leven.

ALS-patiënten met invasieve beademing kunnen zich aanmelden als geïnteresseerde voor deze studie via neuroprothese@umcutrecht.nl of kijk op www.neuroprothese.nl

Mensen met een ernstige verlamming en communicatieproblemen, zoals bij gevorderde ALS of na een hersenbloeding, zijn voor hun communicatie vaak volledig afhankelijk van een verzorger of familielid. Vaak communiceren zij met door te knipperen met de ogen op gesloten ja-nee-vragen en gebruiken zij communicatiehulpmiddelen met hoofdbesturing of eyetrackers. Hierdoor is het voor deze mensen vaak niet mogelijk om zelf een gesprek te starten of om hun wensen goed over te brengen.

De Utrecht NeuroProthese (UNP), ontwikkeld door professor Nick Ramsey, is een nieuw communicatiemiddel waarmee mensen met een ernstige verlamming een computer bedienen via hersengolven.

De neuroprothese werkt op de volgende manier:

  1. Wanneer iemand in het hoofd terugtelt of een hand beweegt worden bepaalde hersengebieden actief.
  2. Deze activiteit kan gemeten worden met sensoren onder de schedel en wordt daarna draadloos naar een computer gestuurd.
  3. De computer zet de signalen om in commando’s die gebruikt worden om een speciale tekstverwerker te bedienen, of om de omgeving aan te sturen.

Met dit nieuwe hulpmiddel verwachten de onderzoekers dat mensen met ernstige communicatieproblemen zelfstandig kunnen communiceren.

Patiënten gezocht

Voor dit project zoekt het UMC Utrecht nog kandidaten. De kandidaten spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van de neuroprothese. Er worden daarom één jaar lang regelmatig tests gedaan om het systeem optimaal te laten werken.

Er is inmiddels één patiënt geïncludeerd in het onderzoek. Er zijn nog meerdere patiënten nodig voor het onderzoek.

De onderzoekers zijn hard op zoek naar mensen die willen meedoen aan dit onderzoek, tussen de 18 en 75 jaar, met een stabiele, ernstige verlamming en communicatieproblemen, bijvoorbeeld door ALS of een hersenbloeding. Wel moeten de kandidaten nog kunnen communiceren door bijvoorbeeld het knipperen van de ogen. Ook mogen zij niet verstandelijk beperkt zijn.

ALS-patiënten met invasieve beademing kunnen zich aanmelden als geïnteresseerde voor deze studie. Patiënten en familie of verzorgers kunnen mailen naar neuroprothese@umcutrecht.nl. Meer informatie over de studie staat op www.neuroprothese.nl

UNPcompleet-uitleg_20150701

Klik op deze afbeelding voor uitleg over de werking van de neuroprothese.