Cannabis en ALS

Gepubliceerd op 14 oktober 2014

De werkzaamheid van cannabis bij de bestrijding van spasticiteit, pijn, speekselvloed en andere symptomen bij ALS is vooralsnog onbewezen. Wat weten we van cannabis bij ALS en welke effecten zou cannabis kunnen hebben?

Wat is medicinale cannabis?

Cannabis bestaat uit de gedroogde bloemen van de vrouwelijke plant van Cannabis sativa L (hennepplant). Andere namen voor cannabis zijn marihuana of wiet. De apotheek verstrekt medicinale cannabis. Deze cannabis voldoet aan kwaliteitseisen en is en is alleen verkrijgbaar op recept van een arts. Er zijn vier soorten medicinale cannabis, de samenstelling van de cannabis bepaalt de werking. Medicinale cannabis wordt onder andere gebruikt om spierspasmen te verminderen bij patiënten met multiple sclerose. Daarnaast wordt het gebruikt om pijn en misselijkheid te verlichten bij patiënten met kanker, en kan het de eetlust stimuleren.

Thee of inhalatie

Cannabis kan op verschillende manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als thee of door inhalatie na verdamping. Het wordt afgeraden om cannabis te roken.

De visie van het ALS Centrum Nederland

De werkzaamheid van cannabis bij de bestrijding van spasticiteit, pijn, speekselvloed en andere symptomen bij ALS is vooralsnog onbewezen. Het gebruik van niet medicinale cannabis (cannabis uit een coffeeshop) is af te raden omdat hier bestrijdingsmiddelen of zware metalen in kunnen zitten.

Lees meer het volledige artikel Cannabis en ALS