CY5022 studie gestart – fase 2 medicijnstudie bij patiënten met ALS

Gepubliceerd op 21 september 2018

Het ALS Centrum neemt deel aan de CY5022 studie. In deze internationale studie wordt gekeken naar het effect van het middel genaamd CK-2127107 op de ademhaling en spierkracht bij ALS. Het doel van dit onderzoek is de veiligheid, verdraagzaamheid en werkzaamheid van het medicijn te onderzoeken bij patiënten met ALS.

Hoe is de studie opgebouwd?

De CY5022 studie is gerandomiseerd, dubbelblind, en placebo-gecontroleerd. Dit betekent dat het effect van CK-2127107 wordt getest door het vergelijken van een groep patiënten die CK-2127107 krijgt en een groep patiënten die een placebo (‘nepmedicijn’) krijgt. Patiënten worden door middel van loting ingedeeld (randomisatie) in een van de groepen. Zowel de patiënt als het onderzoeksteam weten dus gedurende de loop van de studie niet wie het onderzoeksmiddel en wie het placebo-middel heeft. Op deze wijze kan worden onderzocht of er bijwerkingen zijn en of het medicijn ALS mogelijk kan afremmen.

Specifiek kijken we naar welk effect CK-2127107 heeft op de ademhaling en op de knijpkracht van de hand. Daarnaast meten we welke hoeveelheid van CK-2127107 in de bloedsomloop terechtkomt en hoe lang het duurt voordat het uit het lichaam is verdwenen. Ook verzamelen we informatie over mogelijke bijwerkingen van het middel.

Meedoen met dit onderzoek of meer weten?

De deelname aan deze studie verloopt via TRICALS. Alle bij TRICALS (www.tricals.org) geregistreerde ALS-patiënten die het ALS Centrum Nederland als voorkeurscentrum hebben ingesteld zijn per email met deze wervingsbrief over deze studie geïnformeerd.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meer weten, schrijf u dan in voor TRICALS via deze link. Meer informatie over de voorwaarden voor deelname aan deze studie zijn ook via TRICALS beschikbaar via deze link.