Data van patiënten helpt voor beter medicijnonderzoek

Gepubliceerd op 7 maart 2016

De TRICALS database helpt onderzoekers om beter medicijnonderzoek op te zetten. Veel patiënten helpen ons door elke drie maanden een vragenlijst over hun ziekteverloop in te vullen. 

Sinds de zomer van 2014 hebben meer dan 500 patiënten met ALS, PLS of PSMA zich geregistreerd bij TRICALS. Veel van deze patiënten zijn zeer actief en uploaden enkele keren per jaar hun data via online vragenlijsten. Heel erg veel dank hiervoor!

Dankzij jullie actieve inzet hebben we een succesvol platform kunnen opzetten om patiënten met ALS, PLS en PSMA te verenigen met de farmaceutische industrie en academische centra. Het doel is om meer en efficiënter medicijnonderzoek te realiseren.

Drs. Ruben van Eijk: “De looptijd van medicijnonderzoek zou in de toekomst korter kunnen door betere voorspellingen van het ziekteverloop te gebruiken.”

Hoe maken uw ingevulde vragenlijsten medicijnonderzoek efficiënter?

  • Doordat patiënten elke drie maanden de vragenlijst over ziekteverloop invullen kunnen we het ziekteverloop beter voorspellen en is eerder te zien of een potentieel medicijn hierin verandering brengt.
  • Ook is met behulp van gegevens over het ziekteverloop een meer vergelijkbare groep patiënten te selecteren, waardoor in medicijnonderzoek duidelijkere resultaten behaald kunnen worden. Het wordt daardoor gemakkelijker om de werkzaamheid van een potentieel medicijn aan te tonen.

In onderstaand artikel laat arts-onderzoeker Ruben van Eijk zien wat het nut is om data van patiënten te verzamelen en hoe dit kan leiden tot verbetering van medicijnstudies.

Artikel over de belangrijke rol van patiëntendata in_TRICALS

userID_369_originalAvatar_Ruben_van_Eijk-100x100

Arts-onderzoeker Ruben van Eijk, ALS Centrum UMC Utrecht, werkt aan de opzet van efficiënter medicijnonderzoek met behulp van de vragenlijstgegevens van patiënten in TRICALS.