De griepprik bij ALS, PSMA en PLS

Gepubliceerd op 15 oktober 2020

De uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts ligt bij veel mensen met ALS, PSMA of PLS weer op de mat. Geen uitnodiging ontvangen? Alle mensen met ALS, PSMA of PLS kunnen een griepprik vragen bij hun huisarts. Een griepvaccinatie kan bij patiënten het risico op ernstige complicaties van griep, zoals een longontsteking, verkleinen.

spuit_metgezicht

Virussen kunnen de luchtwegen infecteren. Het influenzavirus (griepvirus) is een van deze virussen. Bij gezonde personen is griep een kortdurende infectieziekte van de luchtwegen, die in de regel vanzelf over gaat. De griep duurt gemiddeld 2-7 dagen, maar volledig herstel kan 2-3 weken duren. De meeste mensen zijn door griep vooral verkouden, maar griep kan ook leiden tot een longontsteking.

De griepprik is vooral bedoeld om te voorkomen dat patiënten door influenza ernstig ziek worden en (ernstige) complicaties krijgen. Patiënten met ALS, PSMA en PLS behoren tot de risicogroep, omdat zij mogelijk een verminderde functie van de longen hebben. Zij hebben daarom een grotere kans om een longontsteking te krijgen door een griep.

Waarom wordt het aanbevolen elk jaar een griepprik te halen?

De hoeveelheid antilichamen na de vaccinatie neemt in de loop van de tijd af. Op een gegeven moment zijn er te weinig antilichamen om adequate bescherming te bieden. Ook is het griepvaccin elk jaar net iets anders. Omdat het virus voortdurend verandert, wordt het vaccin elk jaar aangepast aan de meest recente virustypen.

De huisarts geeft de vaccinaties jaarlijks rond eind oktober en november. Op deze manier bouwen de gevaccineerde tijdig voldoende afweer tegen een komende griepgolf.

Griepprik en corona

We kunnen ons voorstellen dat sommige mensen vragen hebben over de griepprik m.b.t. het coronavirus. We verwijzen u hiervoor graag door naar de website van RIVM met alle veelgestelde vragen over de griepprik m.b.t. corona: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/griepprik/veelgestelde-vragen-griepprik

Lees het volledige webartikel over de griepprik bij ALS