In het Radboudumc in Nijmegen, dat tot juli 2013 deel uit maakte van het ALS Centrum Nederland, wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar ALS. Voor een wetenschappelijk studie zijn zij op zoek naar deelnemers. Het onderzoek bestaat uit 2 delen.
Voor het onderzoek spierechografie van het hoofd-halsgebied en spraak- en slikonderzoek, zoekt het RadboudUMC patiënten die recent de diagnose Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) hebben gekregen (minder dan 3 maanden geleden). Het maakt voor deze studie niet uit in welke lichaamsregio de ziekte zich het eerst openbaarde.
Achtergrond
Echografie is behulpzaam gebleken voor het aantonen van vroege veranderingen van spieren van de ledematen bij mensen met ziekten van de spieren. Uitbreiding van echografie naar spieren van het hoofd en de hals is wenselijk om te evalueren of ook in dit gebied veranderingen gedetecteerd kunnen worden. De bevindingen van de echografie worden gerelateerd aan de bevindingen tijdens het spraak- en slikonderzoek.
Spierechografie van het hoofd-halsgebied
Doel van het onderzoek
Echo onderzoek is een beeldvormende techniek dat plaatsvindt met behulp van hoog frequente geluidsgolven (ultrageluid). Het is dezelfde techniek waarmee bijv. tijdens de zwangerschap de baby wordt bekeken. Met echo is het ook mogelijk om de structuur van de spieren te bekijken. In dit onderzoek zullen spieren van het hoofd en de tong worden bekeken.
Onderzoek
Er wordt van meerdere spieren van het hoofd-halsgebied een echo gemaakt. Tijdens de opname wordt u gevraagd rustig in een stoel te blijven zitten. Het onderzoek is niet pijnlijk en niet schadelijk voor de gezondheid.
Spraak- en slikonderzoek
Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek wordt de kracht van de tong gemeten, het slikken beoordeeld en de kenmerken van de spraak vastgelegd.
Onderzoek
Dit onderzoek begint met een observatie van de tong en het bepalen van de tongkracht. Verder wordt u gevraagd een aantal spreekopdrachten uit te voeren. Vervolgens wordt het slikken beoordeeld aan de hand van het drinken van water. Deze opdrachten zijn niet moeilijk en zullen u weinig energie kosten. Het onderzoek is ook niet pijnlijk en niet schadelijk voor de gezondheid. Naast bovenstaand onderzoek wordt u ook nog gevraagd twee vragenlijsten in te vullen.
Duur van het onderzoek
Het totale onderzoek duurt ongeveer 40 minuten.
Locatie van het onderzoek
Het onderzoek vindt plaats op de afdeling revalidatie (route 901)en de afdeling klinische neurofysiologie (route 921), ingang Radboud Oost van het Radboudumc te Nijmegen.
Vragen? Aanmelden?
Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben of u wilt zich aanmelden neemt u dan contact op met een van de onderzoekers van het Radboudumc: Lenie van den Engel- Hoek of Janneke Weikamp (logopedisten en wetenschappelijk onderzoekers). Bereikbaar op 024-3614892 of via e-mail janneke.weikamp@radboudumc.nl