Deze week uitnodiging voor vaccinatie ALS, PSMA en PLS

Gepubliceerd op 23 maart 2021

Laatste update 25 maart

Er is duidelijkheid over de vaccinatie van mensen met ALS, PSMA en PLS. Als u bij een van de zeven expertisecentra voor spierziekten of vier centra voor thuisbeademing (CTB) geregistreerd staat, ontvangt u eind deze week (week 12) een uitnodiging. U hoeft dus niet zelf contact op te nemen met de medisch specialist of huisarts.

Vaccinatie in Universitair Medische Centra
Aan de patiënten met ALS, PSMA en PLS wordt uiterlijk vrijdag 26 maart een uitnodiging verstuurd voor vaccinatie met het Moderna-vaccin. De uitnodiging wordt gestuurd vanuit de universitair medische centra (UMC’s). Als u bij een van de onderstaande zeven expertisecentra voor spierziekten of vier centra voor thuisbeademing (CTB) geregistreerd staat, ontvangt u een uitnodiging.

  • Universitair Medisch Centrum Groningen (expertisecentrum en CTB)
  • Universitair Medisch Centrum Utrecht (expertisecentrum en CTB)
  • Maastricht Universitair Medisch Centrum (expertisecentrum en CTB)
  • Erasmus Universitair Centrum Rotterdam (expertisecentrum en CTB)
  • Amsterdam Universitair Medisch Centrum, locatie AMC (expertisecentrum)
  • Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen (expertisecentrum)
  • Leiden Universitair Medisch Centrum (expertisecentrum)

Hoe weet ik of ik geregistreerd ben in een van deze ziekenhuizen?

Als u in het verleden een keer bent gezien bij een van bovenstaande centra (bijvoorbeeld voor uw diagnose) bent u daar bekend en zult u een uitnodiging ontvangen. Als u aan criteria voldoet (alle ALS-, PSMA- en PLS-patiënten vallen binnen de criteria) heeft de behandelaar u aangemeld voor vaccinatie. De uitnodiging wordt eind deze week (uiterlijk 26 maart) verstuurd. In die brief vindt u de informatie die u nodig heeft om een afspraak te maken voor uw vaccinatie.

Uiterlijk woensdag 31 maart zou iedereen een oproep moeten hebben ontvangen. Voor de mensen die geen oproep hebben gekregen wordt er een meldpunt opgezet. Er wordt dan via een andere route vaccinatie aangeboden. Binnenkort kunt u hier lezen waar u zich kunt melden als u geen oproep ontvang.

Voor de patiënten die in het UMC Utrecht bekend zijn geldt dat zij vanaf zaterdag in het patiëntenportaal kunnen zien of ze door de behandelaar zijn aangemeld.

Mogelijkheid tot vaccinatie thuis via de huisarts
Als u niet mobiel genoeg bent om te reizen naar het betreffende ziekenhuis, heeft u de mogelijkheid u te melden bij het ziekenhuis. Zij regelen dan voor u dat de vaccinatie thuis door de huisarts wordt gegeven. U wordt dan gevaccineerd vanaf eind april/mei. Hoe dit in zijn werk gaat, leest u in de uitnodigingsbrief. Het ALS Centrum adviseert om – wanneer enigszins mogelijk – gebruik te maken van de uitnodiging van het ziekenhuis. Het traject via de huisarts zal langer duren en het is (op dit moment) niet bekend welk vaccin u via de huisarts toegediend krijgt.

Meer informatie: