Nauwkeuriger spierkracht meten met gefixeerde dynamometer

Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS is het belangrijk om regelmatig spierkracht te meten. Dat geldt zowel voor onderzoek als in de zorg. Om…

Beter inzicht in ziektebeloop door het meten van elektrische communicatie tussen hersenen en spieren

Het ALS Centrum is onlangs gestart met de ‘ALS Electrode’ studie. In dit onderzoek meten onderzoekers de elektrische activiteit van de hersenen en de spieren. Het doel is om te kijken of…

Biobank Neuromusculaire Ziekten (NMZ)

Op dit moment is er geen medicijn om ziekten zoals ALS, PSMA en PLS te genezen. Het ALS Centrum wil meer kennis opdoen over deze en andere ziekten van spieren, zenuwen en/of…

Een krachtmeter om thuis spierkracht te meten

Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS, is het belangrijk om regelmatig de spierkracht te meten. In samenwerking met het bedrijf Inventeers heeft het ALS Centrum Nederland de…

Het belang van epidemiologisch onderzoek

De oorzaken van ALS, PSMA en PLS zijn nog grotendeels onbekend. Naast genetische factoren is het zeer waarschijnlijk dat blootstellingen uit de omgeving belangrijke een rol spelen. Er zijn aanwijzingen voor een…

Project IGNAGE – genetica gecombineerd met MRI

In studieverband zijn op MRI-scans van de hersenen van ALS-patiënten specifieke afwijkingen zichtbaar. Ook zijn voor ALS duidelijke risicogenen aangetoond. Hoe deze genetische afwijkingen leiden tot de ziekte ALS en de voor ALS…

TRICALS-Reactive: Betere geneesmiddelenstudies door innovatieve software

Medicijnstudies zijn niet alleen langdurig en kostbaar, maar ook erg belastend voor patiënten o.a. wegens het gebruik van nepmedicijnen (placebo) en veel ziekenhuisbezoeken. Doordat veel medicijnstudies naar ALS in de afgelopen 20…