Cursus ALS voor huisartsen

Een huisarts komt een paar keer tijdens zijn loopbaan met het ziektebeeld ALS in aanraking. De diagnostische fase kan een aantal maanden bedragen, maar deze periode wordt steeds korter nu ALS steeds…

Geneesmiddelenonderzoek in het ALS Centrum

Wereldwijd ontwikkelt de farmaceutische en biotechnologie industrie medicijnen voor de behandeling van ALS. Voordat een nieuw middel op de markt komt, wordt het uitgebreid getest. Eerst in het laboratorium en daarna op…

Genetica en veranderingen in denken en gedrag

Uit onderzoek blijkt dat afwijkende genen (erfelijke materiaal) betrokken zijn bij zowel ALS, PSMA, PLS en FTD afzonderlijk als in combinatie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het gen wat de naam heeft…

Juridische aspecten bij ALS, PSMA, PLS en FTD

Als iemand ernstig problemen in het denken en gedrag heeft, zoals bij ALS, PSMA, PLS en FTD, geeft dit vragen over handelingen die risico’s geven voor patiënt, naasten en anderen. Dit kunnen…

Mogelijkheden voor orgaan- en weefseldonatie na overlijden

Veel mensen met ALS, PSMA en PLS denken na over de laatste fase van hun leven en wat hun wensen daarover zijn. Sommigen hebben ook de vraag wat er mogelijk is met…

Omgaan met problemen in denken en gedrag

De veranderingen in denken en gedrag zijn voor iedere patiënt verschillend en gaan geleidelijk. De veranderingen zijn het gevolg van de ziekte en de patiënt heeft hier weinig of geen invloed op….

Orgaan- en weefseldonatie bij ALS, PSMA of PLS

Veel mensen met ALS, PSMA en PLS denken na over de laatste fase van hun leven en wat hun wensen daarover zijn. Sommigen hebben daarbij de wens om organen en/of weefsel te…