Op deze website verzamelen wij alle informatie over ALS, PSMA en PLS. Mocht u iets missen of een vraag hebben, neem dan contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.
Mantelzorgers / Naasten
39 artikelen
ALS in het gezin
Wat betekent het voor het gezinsleven als één van de ouders de diagnose ALS krijgt? ALS Centrum Nederland ontwikkelde een aantal informatiematerialen over verschillende thema’s die hierbij een rol spelen. Niet alleen…
ALS Thuiszorgwijzer voor thuiszorgmedewerkers
Wie in de thuiszorg werkt, krijgt vaak maar een enkele keer te maken met de zorg voor een ALS-patiënt. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon…
Adviezen voor naasten van patiënten met problemen in het denken en gedrag
Voor veel naasten is het vanzelfsprekend om de zorg voor een zieke partner, ouder of kind op zich te nemen, ook als er sprake is van problemen in denken en gedrag. Naasten…
ALS naasten app, tips & info
Naasten van mensen met ALS gaan gedurende het ziekteproces steeds meer zorgen en raken regelmatig overbelast. ALS Centrum Nederland ontwikkelde een app om naasten van mensen met ALS te ondersteunen. Uniek aan…
Casemanager dementie
De casemanager dementie (ook wel dementieverpleegkundige) is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in denken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt…
Frontotemporale Dementie (FTD) en ALS, PSMA en PLS
Frontotemporale dementie is een vorm van dementie waarbij de persoonlijkheids- en gedragsverandering op de voorgrond staan. In een aantal gevallen gaat ALS, PSMA en PLS samen met FTD. De combinatie ALS, PSMA,…
Genetica en veranderingen in denken en gedrag
Uit onderzoek blijkt dat afwijkende genen (erfelijke materiaal) betrokken zijn bij zowel ALS, PSMA, PLS en FTD afzonderlijk als in combinatie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het gen wat de naam heeft…