Wat betekent het voor het gezinsleven als één van de ouders de diagnose ALS krijgt? ALS Centrum Nederland ontwikkelde een aantal informatiematerialen over verschillende thema’s die hierbij een rol spelen. Niet alleen…
Nauwkeuriger spierkracht meten met gefixeerde dynamometer
Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS is het belangrijk om regelmatig spierkracht te meten. Dat geldt zowel voor onderzoek als in de zorg. Om…
Aandachtspunten voor zorgverleners van patiënten met problemen in het denken en gedrag
Bij patiënten met ALS, PSMA en PLS is een groot aantal zorgverleners betrokken. Als er sprake is van problemen in denken en gedrag is het belangrijk dat alle betrokken zorgverleners hierover geïnformeerd zijn…
Adviezen voor naasten van patiënten met problemen in het denken en gedrag
Voor veel naasten is het vanzelfsprekend om de zorg voor een zieke partner, ouder of kind op zich te nemen, ook als er sprake is van problemen in denken en gedrag. Naasten…
ALS naasten app, tips & info
Naasten van mensen met ALS gaan gedurende het ziekteproces steeds meer zorgen en raken regelmatig overbelast. ALS Centrum Nederland ontwikkelde een app om naasten van mensen met ALS te ondersteunen. Uniek aan…
Casemanager dementie
De casemanager dementie (ook wel dementieverpleegkundige) is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in denken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt…
CuATSM: de visie van ALS Centrum Nederland
Al vaker is koper onder de aandacht geweest als mogelijk middel tegen ALS. Inmiddels is bekend dat slechts een zeer beperkte groep patiënten in Amerika en Australië hier mogelijk baat bij kunnen…