EEG-onderzoek

Sinds 2020 doen we in het ALS Centrum onderzoek naar de elektrische activiteit die afkomstig is uit de hersenen. Ons doel is om patronen te ontdekken in deze hersenactiviteit die karakteristiek zijn…

ALS in het gezin

Wat betekent het voor het gezinsleven als één van de ouders de diagnose ALS krijgt? ALS Centrum Nederland ontwikkelde een aantal informatiematerialen over verschillende thema’s die hierbij een rol spelen. Niet alleen…

Onderzoek naar arimoclomol bij ALS afgerond

De ‘ORARIALS-studie’ naar het middel arimoclomol is afgerond. Het fase 3 onderzoek bestudeerde het effect van het middel op de achteruitgang bij mensen met ALS. De farmaceut Orphazyme heeft nu de eerste resultaten…

Antistolling en ALS, PSMA en PLS

Mensen met ALS, PSMA en PLS kunnen na verloop van tijd steeds minder bewegen. Met name bij patiënten met een snel verloop levert dit de vraag op of er een verhoogd risico…

ALS Thuiszorgwijzer voor thuiszorgmedewerkers

Wie in de thuiszorg werkt, krijgt vaak maar een enkele keer te maken met de zorg voor een ALS-patiënt. Omdat de ziektesymptomen bij ALS snel kunnen veranderen en de ziekte per persoon…

Adviezen voor naasten van patiënten met problemen in het denken en gedrag

Voor veel naasten is het vanzelfsprekend om de zorg voor een zieke partner, ouder of kind op zich te nemen, ook als er sprake is van problemen in denken en gedrag. Naasten…

Amyloid-B antilichamen bij ALS

Recent is er aandacht geweest over een nieuw medicijn voor Alzheimer met een antilichaam tegen het eiwit Amyloid-B. Omdat het om een middel gaat tegen eiwitophopingen en dit bij ALS ook een…