Antistolling en ALS, PSMA en PLS

Mensen met ALS, PSMA en PLS kunnen na verloop van tijd steeds minder bewegen. Met name bij patiënten met een snel verloop levert dit de vraag op of er een verhoogd risico…

Nauwkeuriger spierkracht meten met gefixeerde dynamometer

Om een goed beeld te krijgen van het ziektebeloop van ALS, PSMA en PLS is het belangrijk om regelmatig spierkracht te meten. Dat geldt zowel voor onderzoek als in de zorg. Om…

Bespreken van de individuele levensverwachting bij ALS

Bij het bespreken van de diagnose vragen veel mensen naar hun levensverwachting. Het ALS Centrum ontwikkelde in 2018 een predictiemodel waarmee het mogelijk is om een betere schatting te maken van de individuele…

ALS naasten app, tips & info

Naasten van mensen met ALS gaan gedurende het ziekteproces steeds meer zorgen en raken regelmatig overbelast. ALS Centrum Nederland ontwikkelde een app om naasten van mensen met ALS te ondersteunen. Uniek aan…

Casemanager dementie

De casemanager dementie (ook wel dementieverpleegkundige) is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in denken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt…

Geneesmiddelenonderzoek in het ALS Centrum

Wereldwijd ontwikkelt de farmaceutische en biotechnologie industrie medicijnen voor de behandeling van ALS. Voordat een nieuw middel op de markt komt, wordt het uitgebreid getest. Eerst in het laboratorium en daarna op…

Genetica en veranderingen in denken en gedrag

Uit onderzoek blijkt dat afwijkende genen (erfelijke materiaal) betrokken zijn bij zowel ALS, PSMA, PLS en FTD afzonderlijk als in combinatie. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is het gen wat de naam heeft…