Knelpunten bij het aanvragen van hulpmiddelen en voorzieningen

Het aanvragen van hulpmiddelen is vaak een ingewikkeld traject dat lang duurt. Omdat ALS een progressief beloop heeft zorgt dit er bij veel patiënten voor de hulpmiddelen te laat komen. Uit een…

Lijst met hulpmiddelen die mensen met ALS nodig gaan hebben

De gemiddelde levensverwachting bij ALS is drie jaar na de eerste symptomen. Door de snelle ziekteprogressie is het van het grootste belang om de onderstaande hulpmiddelen en voorzieningen zo snel mogelijk na…

Wat is Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS)  is een progressieve zenuw/spierziekte die leidt tot spierzwakte en verlamming. Jaarlijks krijgen 400-500 Nederlanders de diagnose. Zij hebben een levensverwachting van gemiddeld slechts drie jaar.  ALS kan op…

Wat kunt u verwachten van een ALS-behandelteam?

Na het stellen van de diagnose ALS verwijst de neuroloog door naar een regionaal ALS-behandelteam. Dit is een gespecialiseerd team in een revalidatiecentrum of op een revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Deze teams…

Woningaanpassingen

Met de juiste aanpassingen aan de woning kunnen mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk zelfstandig functioneren in huis, ondanks problemen met staan, lopen en balans. Het is daarom belangrijk om…

WMO-aanvragen bij de gemeente

Hulpmiddelen en voorzieningen zorgen er voor dat mensen met ALS, PSMA en PLS in hun woning kunnen blijven wonen, (zelfstandig) kunnen voortbewegen, en deel kunnen blijven nemen aan het sociale leven. Er zijn…

Brochure voor indicatiestellers (CIZ-medewerkers, WMO-medewerkers en wijkverpleegkundigen)

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) komt voor bij vier tot zes op de honderdduizend mensen. Dit betekent  dat de meeste wijkverpleegkundigen en CIZ-medewerkers (beoordelaars) hooguit een paar keer in hun loopbaan te maken krijgen…