E-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’ gelanceerd

Gepubliceerd op 11 oktober 2018

Veel patiënten met ALS zullen gedurende hun ziekte steeds minder verstaanbaar gaan spreken en uiteindelijk zelfs helemaal niet meer kunnen spreken. Om ervoor te zorgen dat zij toch met familie, vrienden en anderen in hun omgeving kunnen blijven communiceren, zijn er verschillende hulpmiddelen op de markt. De logopedist en de ergotherapeut van het ALS-team brengen samen met de patiënt in kaart welke beperkingen er zijn op het gebied van communicatie en welke mogelijkheden er zijn om op een alternatieve manier te communiceren.

Om zorgverleners op dit onderwerp te trainen heeft het ALS Centrum in samenwerking met patiënten de e-cursus ‘Communicatiehulpmiddelen bij ALS’ ontwikkeld. In deze cursus leren deelnemers welke factoren invloed hebben op het geven van een goed advies. Daarnaast leren ze de verschillende hulpmiddelen kennen en ook hoe het proces van aanvragen verloopt. De basis van de cursus is een checklijst die logopedisten kunnen gebruiken om alles rondom de communicatie in kaart te brengen en het doel is om je te leren hoe je patiënten en hun partners kunt begeleiden bij het kiezen van een geschikt communicatiehulpmiddel.

De cursus is ontwikkeld in samenwerking met Elevate en bevat veel filmmaterialen waardoor deze makkelijk te volgen is. Bij het opnemen van deze filmpjes voor de cursus hebben patiënten zelf meegeholpen. De cursus is ontwikkeld voor logopedisten en ergotherapeuten van ALS-teams en verpleegkundigen die mensen met ALS begeleiden, ook in de thuiszorg. Daarnaast zullen ook mantelzorgers en andere geïnteresseerden zullen er veel nuttige informatie vinden.

Meer informatie over de cursus vindt u hier