E-cursus ‘Verslikken bij ALS’ helpt zorgverleners om verslikincidenten te voorkomen

Gepubliceerd op 15 april 2018

ALS Centrum Nederland heeft e-cursussen ontwikkeld zodat alle zorgverleners gemakkelijk en snel hun kennis over ALS kunnen bijspijkeren. In de e-cursus ‘Verslikken bij ALS’ leert u wat symptomen zijn van een verminderde slikfunctie, hoe verslikincidenten te voorkomen en wat te doen als een patiënt zich ernstig verslikt. Als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen, krijgen zij 50% teamkorting.

Deze e-cursus is bedoeld voor alle zorgverleners van mensen met ALS, met name behandelaars van de ALS behandelteams, thuiszorgmedewerkers, eerstelijns paramedici en huisartsen.

De kosten van deze e-cursus zijn nu €25 zonder accreditatie en €50 als u accreditatiepunten nodig heeft. Deze bedragen zijn inclusief btw.

Leerdoelen

Aan het eind van deze cursus:

 1. Kun je beschrijven hoe een normale slikbeweging verloopt.
 2. Kun je de anatomie en fysiologie van het slikken beschrijven/uitleggen.
 3. Ben je in staat om kenmerken die bij een verminderde slikfunctie horen, te signaleren.
 4. Weet je wat er mis kan gaan in het slikproces van ALS-patiënten
 5. Kun je de mogelijkheden benoemen om de slikbeweging te beïnvloeden.
 6. Kun je beschrijven hoe verslikincidenten kunnen worden voorkomen.
 7. Beschik je over middelen en methodes die je kunt hanteren wanneer zich een verslikincident voordoet en ben je in staat deze middelen en methodes in te zetten.

Teamkorting

Als minstens vier leden van een team de e-cursus gaan volgen, krijgt u een korting van 50%. Mail  info@elevatehealth.eu met vermelding van de organisatie, het team en de namen en e-mailadressen van de teamleden die zich voor de e-cursus zullen inschrijven. Elevate Health mailt hen dan een kortingscode waarmee deze teamleden zich kunnen inschrijven.

pic_flyer3_emoduleslikproblemen

Inschrijven en beginnen

U kunt zich inschrijven via de website van Elevate Health en meteen aan de e-cursus beginnen. U kunt op elk gewenst moment opnieuw inloggen en de cursus starten of vervolgen. Klik op een van onderstaande links om u meteen voor de e-cursus in te schrijven:

E-cursus ‘Verslikken bij ALS’ met accreditatie

E-cursus ‘Verslikken bij ALS’ zonder accreditatie

Accreditatie

 • Verpleegkundigen en verzorgenden: Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals Neuro, Palliatieve Zorg en Wijkverpleegkunde 2 punten (PE-Online 221799 en 260945)
 • Fysiotherapeuten: De KNGF heeft 2 accreditatiepunten toegekend (accr.nr. 23777, kwaliteit)
 • Maatschappelijk werkers: Registerplein, voorheen Beroepsregister van Agogisch en Maatschappelijk werkers, vrije ruimte agogen en maatschappelijk werk 0,5 punt (PE-Online 221799)
 • Ergotherapeuten, logopedisten en diëtisten: ADAP heeft de e-cursus  2 accreditatiepunten toegekend voor deze beroepsgroepen (EN, NVLF, NVD: PE-Online 221799)

Meer e-cursussen over ALS

Lees ook over de andere e-cursussen over ALS voor zorgverleners.

Deze e-cursussen zijn mogelijk gemaakt door Stichting ALS Nederland in het kader van het Project ALS Kennisplatform.

2011-05-08-stichting-als