Eerste twintig nieuwe krachtmeters geproduceerd

Gepubliceerd op 23 april 2020

Deze week zijn de eerste twintig nieuwe krachtmeters, die door het ALS Centrum wordt ontwikkeld, geproduceerd. Met deze nieuwe krachtmeters kunnen mensen met ALS, PSMA en PLS de spierkracht van de bovenbeenspieren zelf thuis meten.

“Met de nieuwe krachtmeter (ISO-Quad) hoeven patiënten die meedoen aan wetenschappelijk onderzoek niet meer naar het ziekenhuis te komen om spierkracht testen uit te voeren”, vertelt Jaap Bakers, de fysiotherapeut van het ALS Centrum die de krachtmeter ontwikkelt. “Door de testen thuis uit te voeren zijn de resultaten zuiverder, frequenter en altijd onder dezelfde omstandigheden. Op deze manier kunnen we het effect van behandelingen in medicijnstudies straks beter en nauwkeuriger volgen. Op die manier dragen we bij aan de zoektocht naar een medicijn voor ALS”.

Jaap Bakers is de fysiotherapeut van het ALS Centrum en heeft de nieuwe krachtmeter ontwikkeld

De nieuwe krachtmeters bevatten een lichte constructie waarin krachtsensoren zijn geïntegreerd die zeer nauwkeurig druk kunnen meten. De onderbeenmanchetten zorgen dat de druk tijdens de krachtmeting over een groot oppervlakte wordt verdeeld en dragen zo bij aan meer comfort. Ook is er een display met instructies voor de patiënt om de meting op de juist manier zelf uit te voeren.

De nieuwe ontwikkelde krachtmeter ISO-Quad heeft geïntegreerde krachtsensoren die zeer nauwkeurig druk kunnen meten

Aan het einde van dit jaar krijgen twintig patiënten uit de regio Utrecht een ISO-Quad krachtmeter thuis. Jaap: “Een keer per twee weken gebruiken ze de ISO Quad honderd seconden om de spierkracht testen uit te voeren. Na deze testperiode vragen we hoe de patiënt de ISO Quad heeft ervaren en kijken we naar de data en de betrouwbaarheid. Bij succes willen we de ISO-Quad breder gaan aanbieden”.

De krachtmeters (ISO-Quad) zijn ontwikkeld door het ALS Centrum in samenwerking met Inventeers Research & Development BV. De ontwikkeling is financieel mogelijk gemaakt door Stichting ALS binnen het project “Home-based monitoring of muscle strength”.