De (eigen) stem op een spraakcomputer

Gepubliceerd op 19 april 2016

Als mensen steeds moeilijker of niet meer kunnen praten, dan kan een spraakcomputer uitkomst bieden. Hiermee kan iemand blijven communiceren als de stem en spraak is uitgevallen. Op deze spraakcomputer staat een computerstem, die in leeftijd, geslacht accent zo goed mogelijk kan aansluiten bij de persoon. Mensen kunnen gebruik ook maken van de mogelijkheid om hun eigen stem op te nemen, oftewel te digitaliseren. Deze stem kan dan later op een communicatiehulpmiddel (spraakcomputer) worden gezet.

Computerstem

Voor mensen met ALS en voor hun omgeving, is het belangrijk dat de computerstem wat betreft geslacht, leeftijd en andere kenmerken bij hen past. Er is daarom een ruime keuze aan stemmen om uit te kiezen.

Eigen stem opnemen

Als mensen met ALS hun eigen stem op een spraakcomputer willen dan moet de stem worden opgenomen op een moment dat de stem nog goed is. Het is dan vaak nog niet zeker of de stemopname nodig zal zijn, want lang niet alle ALS-patiënten verliezen hun spraak en stem. Hierover kunnen patiënten overleggen met de logopedist in het ALS behandelteam.

Lees meer over de mogelijkheden om de eigen stem op te nemen.

Voorbeeld van een spraakcomputer
Voorbeeld van een spraakcomputer of communicatiehulpmiddel.