ENCALS congres Milaan met 332 onderzoekers

Gepubliceerd op 21 mei 2016

Van 19 tot 21 mei waren 332 ALS onderzoekers op het ENCALS congres in Milaan. ENCALS is het European Network for the cure of ALS, het netwerk van 35 ALS Centra van over heel Europa. Op het congres waren onderzoekers van over de hele wereld om de voortgang in het onderzoek naar ALS te versnellen. 

lecture centro ambrosiano group picture_ENCALS Milan 2016

Dit was het veertiende congres van het netwerk van Europese ALS centra (ENCALS) die samen tot doel hebben om effectieve behandelingen voor ALS te vinden. Prof. Vincenzo Silani van University Milan was de organisator van dit congres, in samenwerking met Leonard van den Berg, coördinator ALS Centrum Nederland en voorzitter van ENCALS.

Onderzoekers van ALS Centrum Nederland presenteren hun resultaten. Op donderdag 19 mei presenteerde Wouter van Rheenen resultaten van Project MinE. Dankzij dit wereldwijde genetische project zijn al verschillende nieuwe ALS-genen gevonden. Deze resultaten zullen binnenkort in publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift verschijnen.

IMG-20160519-WA0001_resized_Wouter

Drs. Wouter van Rheenen presenteert Project MinE resultaten op ENCALS congres in Milaan

Arts-onderzoeker Gijs Tazelaar presenteerde resultaten van zijn onderzoek onder eeneiige tweelingen waarbij een van de tweeling ALS heeft. Hij heeft de genetische risicofactoren voor ALS bij deze tweelingen onderzocht. Alhoewel eeneiige tweelingen wat betreft DNA heel veel op elkaar lijken zijn ze niet identiek. Vroeg in de ontwikkeling van het embryo kunnen al kleine genetische verschillen ontstaan.

IMG-20160519-WA0002_resized_Gijs

Gijs Tazelaar presenteert resultaten over eeneiige tweelingen waarvan een persoon ALS heeft

Prof. Jeroen Pasterkamp presenteerde resultaten van onderzoek naar het ALS interactoom, het netwerk van eiwitten die een wisselwerking hebben met ALS-eiwitten. Anne Visser presenteerde de resultaten van het internationale EuroMOTOR project met Ierland en Italië. Uit deze internationale data bleek dat de mate van fysieke inspanning nader onderzocht moet worden als mogelijke risicofactor. Henk-Jan Westeneng presenteerde het door hem ontwikkelde predictiemodel voor de ziekteprogressie bij ALS. Uit vragenlijstdata bleek dat 80% van de patiënten de voorspelling over hun individuele ziektebeloop zou willen weten. Tenslotte presenteerde Emma Sudria Lopez resultaten van onderzoek met een C9ORF72 muismodel die mogelijk duiden op invloed van het C9ORF72-gen op het immuun systeem.

Bekijk het volledige programma en abstracts van het congres.

encals

Volg ENCALS op twitter met #ENCALS.