Fellowship neuromusculaire ziekten voor dr. Hylke Blauw

Gepubliceerd op 9 oktober 2016

Neuroloog dr. Hylke Blauw is deze maand op het UMC Utrecht gestart met het Fellowship Neuromusculaire Ziekten. Dit is een 1-jarige opleiding waarin een jonge neuroloog zich kan specialiseren in spierziekten en neuromusculaire aandoeningen zoals ALS, PSMA en PLS. Hij promoveerde eerder cum laude op zijn onderzoek naar erfelijke risicofactoren voor ALS. 

hylke-blauw

Neuroloog dr. Hylke Blauw

Dit is fellowship is dankzij het Prinses Beatrix Spierfonds en heeft als doel om specialisatie in spierziekten mogelijk te maken. Er zijn meer dan 600 verschillende spierziekten, vele daarvan zijn zeldzaam. Veel ziekten die onder de term spierziekten vallen zijn eigenlijk neuromusculaire aandoeningen. Dat betekent dat het aandoeningen zijn van de zenuwen die de spieren aansturen of van de zenuw-spier overgang. Het diagnosticeren, adviseren en behandelen van patiënten met een spierziekte vergt specifieke kennis. Daarom kent het Prinses Beatrix Spierfonds ieder jaar een fellowship toe aan een getalenteerde en gemotiveerde jonge neuroloog.

Blauw is net klaar met zijn opleiding tot neuroloog aan het UMC Utrecht. “Mijn interesse voor spierziekten ontstond aan het eind van mijn studie geneeskunde toen ik koos voor wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van ALS”, vertelt Blauw. “Met het fellowship kan ik mij verder bekwamen in de diagnostiek en behandeling van spierziekten en zo de aantekening van neuromyoloog (neuromusculair neuroloog) krijgen.” Gedurende het komende jaar zal Blauw meedraaien op de polikliniek neuromusculaire ziekten van het UMC Utrecht. Zijn opleider dr. Nicolette Notermans: “Wij zijn enorm verheugd dat Hylke het fellowship heeft gekregen. Hylke is een zeer getalenteerde neuromusculair onderzoeker. En daarnaast een aardige en collegiale dokter.”