Film over PLS

Gepubliceerd op 20 november 2015

PLS is een spier-zenuwziekte waarbij de motorische zenuwcellen achteruitgaan. Dit leidt tot stijfheid en spasticiteit van de spieren in mond, benen en de armen.

PLS is gerelateerd aan ALS, maar heeft een langzamer beloop. Bij PLS is er een probleem van de centrale motorische zenuwcellen. Deze zitten aan de bovenkant van de hersenen, in de hersenschors. De uitlopers ervan lopen door de hersenstam en het ruggenmerg. Deze uitlopers vervoeren de signalen vanuit de hersenen tot in het ruggenmerg. Als deze zenuwen niet goed functioneren, worden de spieren stijf en spastisch.

Ongeveer honderd tot tweehonderd mensen in Nederland hebben PLS. Terwijl ALS de afgelopen tien jaar een grote naamsbekendheid heeft gekregen, is PLS nog steeds relatief onbekend. Om hier iets aan te veranderen heeft Stichting PLS de impact van deze ziekte in beeld gebracht in een prachtig filmpje.

Verloop van PLS

PLS heeft een relatief langzaam verloop. PLS uit zich in stijfheid en spasticiteit door een verhoogde spierspanning met verhoogde reflexen. Meestal beginnen deze klachten in beide benen. PLS kan echter ook beginnen in de spieren voor het spreken of spieren van de armen. Patiënten struikelen gemakkelijk, kunnen niet of moeilijk hardlopen en hebben verminderde kracht in de benen. Later in het ziekteproces ontstaat vaak ook spierzwakte in de handen en de armen. Bij het spreken valt op dat het articuleren meer moeite kost waardoor de patiënt langzaam praat. Op den duur kunnen ook kauw- en slikproblemen ontstaan. In de loop van de ziekte kan de blaas spastisch worden waardoor frequente aandrang en urineverlies kunnen ontstaan.

Diagnosedag

Patiënten met verdenking op PLS kunnen binnen twee weken terecht voor een diagnosedag. Op deze dag worden alle onderzoeken uitgevoerd. Deze dag wordt in principe afgesloten met een diagnosegesprek, waarin de neuroloog de diagnose en behandeling worden besproken. Lees meer over een verwijzing of second opinion naar het ALS Centrum.

Onderzoek naar PLS

Het UMC Utrecht Hersencentrum doet wetenschappelijk onderzoek naar PLS. Doe mee aan dit onderzoek en help ons zo om meer over PLS te weten te komen. Meer kennis over de ziekte brengt ons dichterbij een behandeling. Bent u PLS-patiënt? Meld u dan nu aan voor de NMZ Biobank naar risicofactoren voor PLS via het aanmeldformulier.

Meer informatie

Webartikel ‘Wat is PLS?

Gespreksgroep PLS van Spierziekten Nederland

Ook Stichting ALS Nederland zet zich in voor PLS, onder andere door financiering van de Database en Biobank voor ALS, PLS en PSMA. In deze biobank en database wordt van zo veel mogelijk patiënten met ALS, PLS en PSMA en controlepersonen in Nederland, relevante onderzoeksinformatie verzameld en opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek.