Film ‘The Theory of Everything’ over ALS

Gepubliceerd op 12 januari 2015

De film ‘The Theory of Everything’ vertelt het buitengewone en inspirerende levensverhaal van de gerenommeerde astrofysicus Stephen Hawking, zijn relatie met Jane Hawking en zijn gevecht tegen de ziekte ALS.

theoryofeverything

MND (Motor Neuron Disease) = ALS, PLS en PSMA

In de film wordt de ziekte van Stephen Hawking MND (Motor Neuron Disease) genoemd. In Nederland spreken we meestal over ALS. MND is de verzamelnaam van ALS, PLS en PSMA. Dit zijn ziektes van de motorische zenuwcellen. Omdat ALS het vaker voorkomt dan PLS en PSMA, wordt in Nederland vaak over ALS gesproken, terwijl ook PLS en PSMA worden bedoeld.

Motorische zenuwcellen

Bij ALS, PLS en PSMA raken patiënten (deels) verlamd. Dit komt omdat de zenuwen geen prikkels meer doorgeven aan de spieren. Ons lichaam wordt bestuurd vanuit onze hersenen. De hersenen sturen signalen naar de spieren zodat deze in actie komen. Zo’n signaal verplaatst zich via zenuwcellen (neuronen) door het lichaam. De zenuwcellen die de bewegingsspieren aansturen worden motorische zenuwcellen genoemd.

Bij ALS, PLS en PSMA zijn er problemen met de motorische zenuwcellen.  Omdat de zenuwcellen steeds minder signalen door kunnen geven aan de spieren leidt de ziekte tot toenemende spierzwakte. De eerste verschijnselen zijn vaak verminderde kracht in de armen of benen, of moeite met spreken, slikken of ademen. Omdat de spieren minder signalen krijgen van de zenuwcellen beginnen ze kleiner/dunner te worden. De ziektes leiden tot toenemende beperkingen in het functioneren.

De film is vanaf donderdag 15 januari 2015 in de Nederlandse bioscopen te zien. Klik hier voor de trailer.

Lees meer