Geen bewezen positieve werking Co-enzym Q10

Gepubliceerd op 1 augustus 2014

Er zijn geen bewezen positieve effecten van het voedingssupplement Co-enzym Q10 bij ALS-patiënten.

Een mens heeft Co-enzym Q10 nodig voor groei, onderhoud en bescherming van lichaamscellen. Het menselijk lichaam maakt deze stof zelf aan. Co-enzym Q10 is ook als voedingssupplement beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat Co-enzym Q10 als voedingssupplement bij andere neurodegeneratieve ziektes, zoals Parkinson, een positieve werking zou kunnen hebben. Daarom is in een groot onderzoek de werking van Co-enzym Q10 als voedingssupplement voor ALS-patiënten getest.

De helft van de ALS-patiënten ontving Co-enzym Q10 (2700 mg/dag) en de andere helft ontving een placebo, een pil zonder werkzame stof. Patiënten werden willekeurig over deze twee groepen verdeeld. Zowel patiënten als de artsen en verpleegkundigen wisten niet of de patiënt het Co-enzym Q10 of de placebo kreeg. Bij patiënten werd na negen maanden het functioneren gemeten en tests afgenomen. Onderzoekers hebben de werkzaamheid onderzocht door het functioneren van patiënten die Co-enzym Q10 kregen en patiënten die de placebo kregen te vergelijken.

De uiteindelijke statistische analyse liet helaas geen betekenisvol verschil zien in functioneren van patiënten die het co-enzym Q10 kregen vergeleken met patiënten in de controlegroep. Er was ook geen verschil in longinhoud of vermoeidheid.

Voor zover bekend is gebruik van Co-enzym Q10 niet schadelijk. Maar tot op heden is er dus geen bewijs voor een positieve werking bij ALS-patiënten. Het ALS Centrum Nederland raadt het gebruik van Co-enzym Q10 daarom af.

Lees meer.

Voor de visie van het ALS Centrum Nederland op andere voedingssupplementen, kijk hier.