Geheugen en taalstudie

Gepubliceerd op 11 oktober 2013

Op 1 augustus 2013 is het Academisch Medisch Centrum (AMC), dat deel uitmaakt van het ALS Centrum Nederland, gestart met een onderzoek naar geheugen en taalfuncties bij ALS-patiënten.

Geheugen- en taalfuncties kunnen bij sommige ALS-patiënten achteruit gaan. Deze functies worden samen ‘cognitie’ genoemd. Het is belangrijk om dit te onderzoeken, want een afgenomen geheugen- of taalfunctie kan bijdragen aan een verminderde kwaliteit van leven van de patiënten en van hun omgeving. Het is ook wetenschappelijk van belang om uit te kunnen maken of iemand de pure vorm van ALS heeft of ALS met cognitieve stoornissen voor het ontrafelen van de oorzaak van de ziekte en het goed uitvoeren van onderzoeken met nieuwe medicijnen.

Normaal gesproken worden deze hersenfuncties onderzocht tijdens een neuropsychologisch onderzoek (NPO). Dit duurt al snel 2 uur en kan erg vermoeiend zijn. Het AMC heeft daarom een korte test ontwikkeld, die ongeveer 20 minuten duurt. We weten nog niet of deze test even goed is in het oppikken van taal- en geheugenstoornissen als het uitgebreide NPO. Daarom zal de korte test bij een grote groep ALS-patiënten en gezonde vrijwilligers worden onderzocht. Als deze test goed blijkt te zijn dan kan hij ook in het buitenland worden gebruikt net zoals een ander instrument dat door de onderzoeksgroep in het AMC is ontwikkeld; een gedragsvragenlijst die nu wordt getest in de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië en Japan (zie www.alsftdq.nl ).

Wat houdt het onderzoek in:
Bezoek 1: u krijgt een neuropsychologisch onderzoek. Dit bestaat uit geheugen- en taaltesten, en duurt ongeveer 1,5 uur.
Bezoek 2: een onderzoeker komt bij u thuis langs en doet met u de nieuwe korte test. Ook vragen we u om enkele vragenlijsten over uw kwaliteit van leven in te vullen.

Hebt u interesse in dit onderzoek en wilt u meer weten? Klik dan hier voor meer informatie.

Samen met het Alzheimercentrum van het VUmc start tegelijkertijd een andere studie. In deze studie worden met de nieuwste technieken (te beschouwen als een zeer gedetailleerd hersenfilmpje, zie figuur 1) de hersenfuncties onderzocht om meer te begrijpen over de oorzaak van de ziekte. Hierover volgt meer in een volgend nieuwsbericht.

Beide studies worden gefinancierd door Stichting ALS Nederland.

ALS centrum Nederland, locatie Academisch Medisch Centrum, Amsterdam