Hoesttechnieken voor ALS en PSMA-patiënten

Gepubliceerd op 31 oktober 2017

Om goed te kunnen ademen en om longontstekingen te voorkomen is het belangrijk om slijm op te hoesten. Door spierzwakte kunnen mensen met ALS/PSMA vaak minder krachtig hoesten. Er zijn ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken die helpen om dan toch goed slijm op te hoesten. 

Filmpjes

Het ALS Centrum heeft instructiefilmpjes over ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken gemaakt. We hopen dat deze filmpjes patiënten, mantelzorgers en thuiszorg helpen bij het oefenen thuis. Bekijk het webartikel met instructiefilmpjes over ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken

De filmpjes staan ook op youtube, playlist ‘ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken’

Vraag de fysiotherapeut van het ALS behandelteam om uitleg. Hij/zij kan uitleg en instructie geven aan ALS- en PSMA-patiënten en hun mantelzorgers.

Oefeningen

Het doel van de ademhalingsoefeningen en hoesttechnieken is:

  • Ophoesten van slijm
  • De kans op longontsteking verkleinen

Vervolg

De oefeningen zijn met name geschikt om aan het begin van het ziekte beloop toe te passen als hulpmiddel om slijm op te hoesten. Als de ademspieren zwakker worden, is het vaak moeilijker om zelf het slijm op te hoesten. Airstacken is dan een goed alternatief. Bij airstacken helpt een handballon om lucht te stapelen in de longen. Op de uitademing kan worden gehoest.

ALS Kennisplatform

Het ALS Centrum ontwikkelt instructiefilmpjes in het kader van project ALS Kennisplatform. Het doel is om kennis optimaal te delen met patiënten, mantelzorgers, zorgverleners en alle andere betrokkenen. Het project is mogelijk dankzij Stichting ALS Nederland.