Informatie over boostervaccinatie tegen het coronavirus

Gepubliceerd op 24 november 2021

Inmiddels zijn ook in Nederland de eerste boostervaccinaties tegen het coronavirus (COVID-19) toegediend. Dit is een derde prik bovenop de eerdere vaccinaties, en wordt aanbevolen om de bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopnames op peil te houden. Wij ontvangen regelmatig vragen of mensen met ALS, PSMA en PLS vervroegd in aanmerking komen voor de derde prik. Wij volgen hierin de richtlijnen van het RIVM en dit is vooralsnog niet het geval.

De eerste groep die een uitnodiging ontvangt zijn mobiele 80 plussers en zorgmedewerkers met patiëntcontact. Zij komen in aanmerking wanneer de laatste prik minimaal zes maanden geleden is gezet. In december volgen de 60 plussers, waarbij de oudsten van die groep als eersten een uitnodiging krijgen. Ouderen komen eerder in aanmerking voor het boostervaccin omdat bij hun de bescherming al wat verder is afgenomen. Nadat de 60 plussers hun derde prik hebben ontvangen, is de rest aan de beurt.

Er zijn geen aanwijzingen dat de vaccins anders werkzaam zijn bij mensen met ALS, PSMA en PLS (met uitzondering van mensen die specifieke immuunonderdrukkende medicijnen gebruiken) dan bij de algehele bevolking. Er is daarom nu geen indicatie om deze groep eerder te laten vaccineren. Wanneer patiënten in aanmerking komen voor de 3e prik, krijgen ze vanuit ons ziekenhuis hier een brief over. Met die brief kunnen ze zich vervolgens laten prikken bij de GGD (niet in het UMC Utrecht).

Op basis van de beschikbare data lijkt de bescherming na de 2e prik richting een jaar wat af te nemen. Het kan uiteraard zijn dat deze inzichten op grond van nieuwe bevindingen moeten worden bijgesteld. Vooralsnog lijkt er echter geen reden voor mensen die in april/mei zijn geprikt om zich zorgen te maken over de bescherming na vaccinatie. Ook zijn er, in tegenstelling tot eerder, nu wel voldoende vaccins op voorraad. Het algemene advies is om de booster te laten zetten op het moment dat u daarvoor wordt opgeroepen. Wel blijft het voor iedereen noodzakelijk om de basismaatregelen te volgen. Ook als u gevaccineerd bent. Daarnaast is het ook belangrijk om u te laten testen bij de GGD indien u klachten heeft.

Wij houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus en de derde prik nauwlettend in de gaten. Zodra er nieuws is, zullen wij hierover berichten op onze website en in onze nieuwsbrief.

Meer informatie