Informatie over vertraagde levering Riluzol

Gepubliceerd op 29 september 2020

Op dit moment ervaren veel patiënten vertragingen of beperkingen bij het leveren van Riluzol (o.a. merknaam Rilutek of Glentek) via de apotheek. De beperkingen met de levering van het middel zijn bekend en worden veroorzaakt door een landelijk tekort.

Oorzaken van het tekort

De beperkte leveringsmogelijkheid bestaat op dit moment voor alle varianten van het middel en heeft verschillende oorzaken. Informatie over de precieze oorzaken van de tekorten per leverancier zijn beschikbaar op de website Farmanco.nl. Op deze website wordt ook gemeld wanneer leveranciers weer verwachten te kunnen leveren.

Wat betekent dit tekort voor u?

Als u zelf Riluzol gebruikt en vertraging of beperkingen ervaart met de levering hiervan, kunt u dit bespreken met uw eigen apotheek. Zij adviseren u over de beste oplossing voor uw situatie. Soms is een medicijn met dezelfde werkzame stof wel in het buitenland vergelijkbaar, op dit moment is dit helaas niet het geval. Het bestellen kan extra tijd en geld kosten. De mogelijkheden om uit het buitenland te bestellen kunt u bespreken met uw eigen apotheek.

Over Riluzol

Riluzol is een medicijn dat ervoor zorgt dat de spierkracht minder snel achteruit gaat. Het is op dit moment het enige medicijn wat het verloop van de ziekte ALS en PSMA kan beïnvloeden. Patiënten die riluzol gebruiken hebben een iets langere levensverwachting dan patiënten die dit niet gebruiken. De gemiddelde levensverlenging is drie maanden. Vooraf is niet aan te geven welke patiënten de meeste baat bij riluzol zullen hebben. Op deze pagina leest u meer over Riluzol

Over Farmanco.nl

Farmanco.nl is een onderdeel van de landelijke branchevereniging van apothekers en informeert over geneesmiddelentekorten in Nederland. Aangegeven wordt welke geregistreerde geneesmiddelen niet beschikbaar zijn, wat hiervan de oorzaak is en wat de verwachte datum is waarop een medicijn weer beschikbaar is.