Internationale EuroMOTOR project meeting

Gepubliceerd op 15 mei 2015

Afgelopen 8 mei was er weer een vergadering van de internationale onderzoekers van het EuroMOTOR project. EuroMOTOR is een samenwerkingsproject tussen 15 Europese ALS centra om samen sneller voortgang te boeken in het wetenschappelijke onderzoek naar ALS. 

overzichtsfotomeeting20150508

EuroMOTOR Project meeting workpackage 2 en 7 op 8 mei 2015

Het overleg op 8 mei ging over de workpackages 2 en 7 en vond plaats op Schiphol. De onderzoekers hebben de voortgang van de dataverzameling, data invoer, het opschonen van data en analyses besproken. De onderzoekers in de verschillende landen verzamelen een grote hoeveelheid data van ALS-patiënten en (gezonde) controlepersonen in hun land. Dit moet op een gestandaardiseerde manier gebeuren zodat deze data van alle landen als een geheel geanalyseerd kunnen worden. De geanonimiseerde gegevens van Nederlandse deelnemers van de NMZ Biobank (voorheen de PAN-studie) en ALS Biobank en Database maken deel uit van dit project.

groepsfotomeeting20150508

Het internationale team van onderzoekers van het project EuroMOTOR, workpackage 2 en 7

De gegevens van de vragenlijsten over leefstijl en omgevingsfactoren werden gepresenteerd. Presentaties werden verzorgd door de arts-onderzoekers James Rooney uit Dublin, Ierland, Fabrizio Dovidio uit Turijn, Italië en Anne Visser van het ALS Centrum van het UMC Utrecht. In alle landen hebben veel mensen met ALS en veel gezonde controlepersonen deze vragenlijsten ingevuld. Door de gegevens van de patiënten en de controlepersonen met elkaar te vergelijken kunnen risicofactoren voor ALS worden gevonden. Omdat mogelijk verschillende risicofactoren een rol spelen zijn er gegevens van grote aantallen patiënten nodig om duidelijke resultaten te krijgen. Daarom is het belangrijk om de gegevens van zoveel mogelijk patiënten uit verschillende landen samen te analyseren.

 

Lees meer

EuroMOTOR logo