Interview met revalidatiearts Esther Kruitwagen

Gepubliceerd op 25 oktober 2021

Deze maand staat er een interview met revalidatiearts Esther Kruitwagen in het vakblad FysioPraxis. Dit is het officiële tijdschrift van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). 

Esther Kruitwagen is revalidatiearts in het UMC Utrecht en werkzaam bij het ALS Centrum Nederland. Ze zet zich actief in om de zorg voor mensen met ALS, PSMA en PLS te verbeteren. Haar onderzoek richt zich op de kwaliteit van leven en sociale participatie van patiënten met ALS. Als revalidatiearts is ze nauw betrokken bij de zorg voor mensen met ALS en hun naasten. In het interview vertelt ze onder anderen over de impact van de ziekte, zowel fysiek als mentaal, op patiënten, naasten en zorgverleners. Ook komen de ALS Thuismeten & Coachen app, het zorgnetwerk en de begeleiding van naasten en kinderen van ouders met ALS in het interview aan bod.

Nederland telt ongeveer 1.500 patiënten met ALS. Fysiotherapeuten zien dus niet zo vaak patiënten met deze aandoening. Revalidatiearts Esther Kruitwagen is in het UMC Utrecht op diverse manieren betrokken bij zorg voor patiënten met ALS. Ze coördineert een ALS-begeleidingsteam, is werkzaam bij het ALS Centrum Nederland en doet ook onderzoek naar ALS. Kruitwagen geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen rond ALS-zorg en gaat in op de rol van fysiotherapie. Lees hier verder.