Als iemand een medisch aandoeningen heeft of heeft gehad, heeft dat invloed op het risico op ALS? Deze vraag is onderzocht door het onderzoeksteam van het ALS Centrum Nederland (UMC Utrecht).
Op basis van de vragenlijsten die ALS-patiënten en controlepersonen hebben ingevuld, is geanalyseerd welke andere medische aandoeningen verband houden met ALS.
Uit de analyses bleek dat mensen met een verhoogd cholesterol een lager risico op ALS hebben dan mensen met een normaal cholesterol. Het gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals medicijnen tegen reuma, was geassocieerd met een iets lager risico op ALS. Er waren in de studie echter maar weinig mensen die deze medicijnen gebruikten, waardoor er niet met zekerheid gezegd kan worden wat de rol van deze medicijnen bij ALS is. Mensen die in het verleden hoofdletsel hadden gehad, zoals een hersenschudding, hadden een hoger risico op het krijgen van ALS.
De onderzoekers concluderen dat patiënten met ALS een gezonder cholesterolgehalte hebben in vergelijking met controlepersonen en dat dit mogelijk te maken heeft met een veranderde stofwisseling. Tevens concluderen ze dat hoofdletsel een risicofactor is voor ALS. Ook concluderen ze dat er meer onderzoek nodig is naar de rol van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken.
U vindt hier de link naar het artikel.
Bent u ook ALS, PLS of PSMA-patiënt? Doe mee met het onderzoek!
Nieuwe deelnemers blijven nodig om de risicofactoren voor ALS te onderzoeken. Meld een patiënt aan voor vrijblijvende informatie.