Aangepaste auto

Laatst bijgewerkt op 21 maart 2018

Een auto kan worden aangepast voor een rolstoelgebonden patiënt. In een aangepaste auto of rolstoelbus kan iemand in elektrische rolstoel vervoerd worden. Een auto of rolstoelbus kan ook worden aangepast zodat iemand zelf kan blijven rijden.

Aanpassingen aan de auto

Er zijn een aantal aanpassingen van een auto mogelijk om zo lang mogelijk als passagier mee te rijden. Voor de in- en uitstap zijn er bijvoorbeeld instapbeugels en draaistoelen die 90 graden kunnen bewegen en uitschuifbaar zijn. Ook zijn er kofferbak- of interieurliften waarmee hulpmiddelen gemakkelijk in en uit de auto geladen kunnen worden. Er zijn ook individuele aanpassingen om langer zelf auto te kunnen rijden, maar omdat ALS meestal heel progressief verloopt worden deze aanpassingen vaak niet vergoed.

Rolstoelauto

Een rolstoelauto biedt achterin plaats aan een rolstoel waar de gebruiker gewoon in blijft zitten. Dit is handig als een ALS-patiënt in een rolstoel zit en moeilijk over kan stappen naar de autostoel. Maar ook een scootmobiel kan mee in de auto. De gebruiker van de scootmobiel neemt plaats op de gewone autostoel. De scootmobiel kan via het plateau in de auto worden gereden.

Aanbieders

Een aantal bedrijven is gespecialiseerd in het aanpassen, verhuren of leveren van aangepaste auto’s. Zie voor meer informatie bijvoorbeeld onderstaande websites. Er zullen ongetwijfeld nog meer bedrijven zijn die gespecialiseerd zijn.

Vergoedingsmogelijkheden

U kunt in enkele gevallen bij uw gemeente bij de afdeling WMO en/of wijkteam terecht voor vergoedingsmogelijkheden. Iedere gemeente heeft echter haar eigen regels. Wanneer u een baan heeft, kunt u een aanvraag indienen bij het UWV. Informeer naar de mogelijkheden in uw situatie. Als er geen vergoedingsmogelijkheden zijn, dan kunt u informeren bij Stichting ALSopdeweg! naar mogelijkheden voor uitleen.

Rolstoelbussen/auto

Meer informatie

Jonna Parren
  • ergotherapeut, UMC Utrecht

Ik ben ergotherapeut in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en werk aan het Virtuele huis met hulpmiddelen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten.